Eureka na prvom “Biofest” festivalu

Na ovogodišnjem festivalu biologije pod nazivom „Biofest“, pored raznih tema iz biologije i ekologije, gde možemo da izdvojimo neke kao što su: „Tajne biljnog sveta“, Energetska efikasnost-zelena kuća“, „Prirodna bogatstva Srbije“, učestvovalo je i Astronomsko udruženje „Eureka“ sa postavkom pod nazivom „Svetlosno zagađenje“. Izbor ove teme bio je jasan, obzirom da čovek utiče nesvesno velikim
delom na okolinu, posetioci su imali mogućnost da se sretnu sa simulacijom vetlosnog zagađenja, načinima rešavanja problema, kroz rešavanje uličnih svetiljki, pa tako i svako ponaosob kako može da utiče i smanji bar kod svoje kuće svetlosno zagađenje.

Posetiocima je bila prikazana i mapa svetlosnog zagađenja: u Italiji to je priobalje i severni deo, a u Belgiji i Holandiji je visok nivo zagađenja, jer su cele teritorije država zahvaćene. Svetlosno zagađenje zastupljeno je i prati razvitak društva pa tako i velike gradove, koji su najveći zagađivači. U našoj zemlji lider svetlosnog zagađenja je Beograd, prate ga Novi Sad, Niš, Kragujevac i drugi. Kruševac se nalazi među gradovima sa manjim svetlosnim zagađenjem, ali pošto je širenje grada neminovnost, neophodno je držati ga pod kontrolom.

Postavku pod nazivom „Svetlosno zagađenje“ realizovali su Darko Jovanović i Stefan Anđelković. Fotografije sa događaja možete videti u albumu.