Dan nauke 2018. – najava

Povodom nacionalnog dana nauke 10. jula astronomsko udruženje “Eureka” organizuje javno posmatranje na brdu Bagdala sa početkom u 21 sat. Za ovu priliku teleskopi udruženja biće upereni ka Jupiteru, Saturnu i Marsu. Tokom večeri razgovaraćemo na temu nauke, njenom značaju za razvoj našeg društva, ali i o savremenim dostignućima iste. Takođe biće reči i o prvoj letnjoj školi astronomije koju održavamo na Jastrepcu zajedno sa AD “Ruđer Bošković” pa je ovo idealna prilika da dobijete detaljne informacije o istoj. Budite od 21 sat na Bagdali sa nama, kod crkve, kako bi zajedno obeležili ovaj važan datum.

Nacionalni dan nauke se vezuje za rođendan našeg slavnog naučnika Nikole Tesle koji je rođen 10. jula 1856. godine. Tim povodom u Republici Srbiji se od 2011. godine ovaj dan praznuje kao dan nauke.

Ova aktivnost se realizuje kao deo projekat “Letnja škola astronomije Jastrebac 2018” koji se realizuje u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, uz podršku partnera Kancelarije za mlade, Turističke organizacije grada Kruševca i Centra za stručno usavršavanje.