Eureka na festivalu balona

U Parku na Bagdali, sutra u 8 časova počinje treći po redu Međunarodni festival balona pod nazivom KRUŠEVAC KROZ OBLAKE. Organizator je Turistička oprganizacija a pod pokrivitelj Grad Kruševac. Astronomsko udruženje “Eureka” takođe će učestvovati na festivalu sa svojom postavkom.

Biće pet balona iz Mađarske, Makedonije, Bugarske i Srbije, predstaviće se turističke organizacije, agencije i udruženja na štandovima, postavljen je zabavni park za decu, školae streličarstva i jahanja, paraglajding performas, noćni preformas sa balonima, veče grčke muzike i drugi programi. Sutra u Parku Bagdala u 20 sati i 30 minuta koncert će održati grupa VAN GOG. U nedelju u 19 sati i 30 minuta na prostoru između Rasadnika i Slobodišta je koncert Dejana Petrovića i BIG BENDA na bini na kojoj će sat vremena kasnije u 20 sati i 30 minuta nastupiti i Zdravko Čolić.

Astronomsko udruženje “Eureka” kao i prošle godine u dnevnom periodu od 10 do 17 časova organizovaće posmatranje Sunca pomoću specijalnog solarnog teleskopa i običnog teleskopa. Specijalni solarni teleskop je u vlasništvu AD “Alfa” iz Niša i omogućiće posmatračima direktno posmatranje Sunca, pega i eksplozija, dok će drugi teleskop omogućiti da se indirektnom metodom vide pege. Trentno na Sunucu nema pega, ali se nadamo da će se neka pojaviti tokom manifestacije.

U noćnom periodu koji kreće od 19 časova posetioci će moći da posmatraju objekte pomoću teleskopa. Ovom prilikom moćiće da posmatraju od starta večeri Jupiter i Saturn, a nešto kasnije Mesec i Mars. Očekuje nas zaista bogat i zanimljiv noćni program. Pozivamo sve zaljubljenike u astronomiju da budu ova dva dana sa nama i nadamo se da će nam vreme ići na ruku.