Predstavljamo Vam Jocu – sedmogodišnjeg ljubitelja astronomije

Dok naši sugrađani proslavljaju Badnji dan i Badnje veče, članovi Eureke koriste priliku da Vam predstave još jednog mladog ljubitelja astronomije. Tekst je pripremio Miloš Stanković, predsednik skupštine astronomskog udruženja “Eureka”.

Jovan Petrović je sedmogodišnji dečak iz Beograda koji često posećuje Kruševac iz razloga što u Kruševcu žive njegovi baka i deka. Joca je i uoči ovih praznika u Kruševcu i posetivši prvog komšiju, predsednika skupštine astronomskog udruženja „Eureka“, Miloša Stankovića, saznali smo da se Joca, sedmogodišnji dečak iz Beograda znatno razlikuje od ostale dece. On je fasciniran Kosmosom i još od malih nogu pokazao je interesovanje za astronomiju kao nauku.

Sa nepunih 7 godina umeo je da nabroji sve planete Sunčevog sistema, a da bi priča bila još zanimljivija, reći ćemo vam da Joca zna karakteristike svake od planeta unutar Sunčevog sistema od kojih materijala su sastavljene, koliko su velike, koliko imaju prirodnih satelita.

To nije sve. Ovaj sedmogodišnji dečak svesno i razumno igrajući se svakodnevno loptama i balonima, te iste balone postavlja u različite ravni kako bi simulirao gravitacione uticaje nebeskih tela. Često uz pomoć lampe i dve lopte svojim vršnjacima pokazuje kako nastaju Mesečeve mene.  Jasno je da je njegovo interesovanje prema astronomiji znatno veće od ostale dece njegovog uzrasta, što pokazuje i činjenica da svakodnevno u kompjuterskom softeru „Sandbox Universe“ pravi simulacije medjusobnih udara dveju ili više planeta, zvezda i drugih nebeskih tela.

Zanimljivo je da Joca, ne samo što poseduje teorijsko znanje na znatno višem nivou od svojih vršnjaka iz astronomije, on isto primenjuje u praksi i razume prostor u Kosmosu. Ovom mališanu, priredili smo jedno malo posmatranje Sunca uz pomoć opreme koje poseduje astronomsko udruženje „Eureka“, a on nama je uz pomoć programa „Sandbox Universe“ preneo deo znanja koji poseduje.

Sada možemo slobodno reći da će naš novi, najmlađi član u budućnosti sigurno biti veliko ime na polju astronomije. Fotografije sa današnjeg druženja sa našim najmlađim astronomom možete videti u galeriji.