Plavi Supermesec 2018. godine

Krenula je 2018. godina i već nas očekuje puno zanimljivih astronomskih dešavanja. Prvo među njima jeste svakako posmatranje tri fenomena koja su vezana za Mesec i to: Plavi Mesec, Supermesec i totalno pomračenje Meseca. Totalno pomračenje nećemo moći nažalost da pratimo jer neće biti vidljivo sa našeg područja, ali zato preostala dva fenomena moćićemo da pratimo.

U sredu 31. januara Mesec će nam se prilično približiti, što znači i da će nam prividno biti najveći, tj. njegov disk će biti nešto veći nego obično. Takav Mesec sve češće se na zapadu, pa i kod nas zove Supermesec. Istog dana Mesec će dobiti još jedan atribut. Kada se dogodi da u toku kalendarskog meseca budu dva puna Meseca onda taj drugi zovemo Plavi Mesec. Naravno, ovaj naziv nema ništa sa plavom bojom.

Astronomsko udruženje “Eureka” organizovaće posmatranje ovih fenomena iz centra Kruševca (Trg Kosovskih junaka, kod Doma sindikata) u sredu 31. januara sa početkom u 19 časova pomoću svoje opreme. Posmatranje će trajati do 22 časa. U slučaju oblaka, kiše ili snega događaj se otkazuje.

Za sve ljubitelje astronomije koji žele i treći fenomen (pomračenje) da prate mogu to učiniti putem interneta i projekta Virtual Telescope Project koji vodi Gianluca Massi. Preporučujemo da posetite sajt projekta i budete tačno u 11:30 po UT vremenu (po našem je 12:30) i ovaj fenomen možete pratiti. Eureka će link podeliti na svoj sajt odakle ćete moći da pratite događaj.