Završna svečanost projekat “Astronomski Eureka kutak”

aekU Narodnoj biblioteci Kruševac u četvrtak 3. novembra održana je završna svečanost projekta “Astronomski Eureka kutak”. Projekat je realizovan u periodu od 12. avgusta do 31. oktobra sa ciljem da promoviše astronomiju i nauku među mladima, stvori bolje uslove za bavljenje astronomijom i pokrene realizaciju škole osnova astronomije. Preko hiljadu mladih ljudi je imalo prilike da prisustvuje posmatranjima koja su realizovan au Kruševcu, Trsteniku i Prokuplju, predavanjima koja su realizovana u Narodnoj biblioteci Kruševac i Centru za stručno usavršavanje, kao i školi osnova astronomije koja se nastavlja i dalje nakon završetka projekta. Na svečanosti uručene su zahvalnice zaslužnim pojedincima i ustanovama koje su pomogle da se projekat uspešno realizuje i bude najuspešniji projekat koji je Eureka do sad realizovala.

Tom prilikom direktor Srpske naučne televizije i glavni urednih Živojim Petrović uručio je AU “Eureka” donaciju dva teleskopa koji će uspešno služiti udruženju u daljim aktivnostima i promociji astronomije.

U drugom delu programa prof. dr Dragan Gajić sa PMF-a u Nišu održao je predavanje pod nazivom “Zašto je astrologija astrolagija” kojim je uspešno prikazao naučne i filozofske činjenice zašto je astrologija astrolagija i da zapravo ne postoji objašnjenje da planete i druga nebeska tela uopšte utiču na sudbinu čoveka na Zemlji.

Projekat “Astronomski Eureka kutak” realizovan je u okviru programa Mladi su zakon – Ministarstvo omladine i sporta uz podršku resurs centra Edukativni Centar Kruševac.

Fotografije sa događaja možete pogledati u albumu. Priloge Regionalne televizije Kruševac i TV Plus možete pogledati u nastavku.