Rezultati konkursa “Srbija fotografiše Mesec”

Ove godine je posle pet godina organizovan ponovo konkurs “Srbija fotografiše Mesec” za izbor najboljih fotografija Meseca u tri kategorije:

  1. mobilni telefoni
  2. digitalni fotoaparat
  3. DSLR ili CCD kamera

Konkurs je trajao od 6. do 20. oktobra. Nažalost ove godine nismo imali sreće sa vremenskim uslovima pa je u ovom periodu bilo nekoliko vedrih noći kada su ljubitelji astronomije mogli da fotografišu Mesec, ali je i to bilo dovoljno da na konkurs pristigne 18 fotografija od 9 autora. Nakon pregleda pristiglih fotografija odlučeno je da će nagrade dobiti po kategorijama:

  1. Miona Miljković za najbolju fotografiju snimljenu mobilnim telefonom
  2. Marko Veljković za najbolju fotografiju snimljenu digitalnim fotoaparatom
  3. Danijela Senić za najbolju fotografiju snimljenu DSLR aparatom.

Zahvaljujemo se svim učesnicima konkursa na učešću i sve pristigle fotografije biće korišćene kao deo budućih postavki iz astronomije. Ove godine konkurs su realizovali astronomsko društvo “Milutin Milanković” iz Zrenjanina i astronomsko udruženje “Eureka” iz Kruševca uz podršku Centra za promociju nauke, Društva astronoma Srbije i Astronomskog magazina.

Dodela nagrada najboljim autorima i zahvalnice učesnicima biće organizovana početkom decembra u Kruševcu, a tačno vreme biće naknadno objavljeno.

U nastavku možete pogledati fotografije koje su pristigle na konkurs.