Predavanje: “Tamna materija” – izveštaj

aekU četvrtak 08.septembra u čitaonici Narodne biblioteke Kruševac održano je prvo predavanje u nizu. Tema predavanja bila je tamna materija o kojoj je više govorio Jovan Aleksić, član astronomskog društva “Ruđer Bošković”, član Mense Srbije i član Društva astronoma Srbije. Jovan je u svom predavanju govorio o tome kako smo uopšte došli do saznanja o tamnoj materiji, koliko tamne materije ima i na kraju ponuio veći broj mogućih objašnjenja šta je to tamna materija. Predavanju je prisustvovalo oko 60ak sugrađana među kojima je naviše bilo učenika osnovnih i srednjih škola. Jovanu je uručena i zahvalnica za pomoć i doprinos realizaciji projekta “Astronomski Eureka kutak” uz dogovor da će nas Jovan ponovo posetiti oktobra meseca kada će održati predavanje o gravitacionim talasima.

Aktivnost su ispratile Regionalna televizija Kruševac i televizija Plus kojima se zahvaljujemo na medijskoj podršci našem projektu.


Omladinski volonterski projekat “Astronomski Eureka kutak” realizuje neformalna grupa “Astronomsko udruženje Eureka” u okviru programa Mladi su zakon – Ministarstvo omladine i sporta uz podršku resurs centra Edukativni Centar Kruševac.

Fotografije sa aktivnosti možete pogledati u albumu, a u narednom članku objavićemo i video predavanja koji je snimljen.