Predavanje: “Naši zaboravljeni velikani nauke – kakav smo mi to narod?”

aekOvo predavanje, koje treba da preraste u jednu širu akciju, ima za cilj da se pre svega naši mladi ljudi upoznaju sa životom i delom onih naših naučnika koji su dali svetski doprinos razvoju nauke, a kojih se danas ili sve manje sećamo ili uopšte ne sećamo. Tokom predavanja biće reči o Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću, Mihajlu Pupinu, Pavlu Saviću, Atanasiju Stojkoviću. Na primer Atanasije Stojković je napisao prvu knjigu o meteoritima na svetu, a Pavle Savić je pionir u oblasti istraživanja fisije.

Predavanje će se održati u četvrtak 15. septembra u čitaonici Narodne biblioteke Kruševac sa početkom u 18 časova.
Dr Dragan Gajić redovni je profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, gde predaje na Departmanu za fiziku teorijsku mehaniku i astrofiziku, na Departmanu za biologiju osnove astrofizike sa astrobiologijom, na Departmanu za geografiju astronomiju. U Gimnaziji „Svetozar Marković” predaje u specijalizovanim odeljenjima za učenike sa posebnim talentom za fiziku.

Više desetina njegovih naučnih radova i saopštenja objavljeno je u međunarodnim i domaćim časopisima i zbornicima međunarodnih konferencija. Autor je udžbenika „Fizika Sunca” koji je na 35. Sajmu knjiga u Nišu osvojio nagradu Inicijal za doprinos razvoju nauke i kulture. Jedan je od osnivača Astronomskog društva „Alfa” u Nišu, čiji je i predsednik. U okviru aktivnosti ovog društva održao je veliki broj predavanja i učestvovao je u mnogim radio i televizijskim emisijama posvećenim temama iz oblasti astrofizike.

Održao je i veliki broj naučno-popularnih predavanja u Nišu i širom Srbije, što čini bitnu komponentu njegovog pedagoškog rada, a koja je doprinela porastu popularnosti astrofizike i astronomije kod nas.

Predavanje se realizuje u okviru projekta “Astronomski Eureka kutak” u okviru programa “Mladi su Zakon” – Ministarstvo omladine i sporta, uz podršku resurs centra Edukativni centar Kruševac.

projekat