Perseidi sa Jastrepca – volonterski kamp “Čarobna šuma”

aekAstronomsko udruženje “Eureka” posetilo je u nedelju 14. avgusta 2016. godine međunarodni volonterski kamp “Čudesna šuma” kako bi za učesnike organizovalo astronomsko veče. Pošto su još uvek aktuelni Perseidi za ovu priliku odlučili smo da učesnike kampa upoznamo sa meteorskim rojem Perseidi, kako je roj nastao i kako je najbolje posmatrati Meteore. Takođe tokom avgusta moćićemo da posmatramo pet planeta na noćnom nebu pa je i teleskop pripremljen kojim smo uspeli da uhvatimo Mars, Saturn i naš satelit Mesec.

Veče smo započeli aktivnostima pored teleskopa. Učesnicima kampa objašnjeno je kako se njutnov teleskop koristi za posmatranje i prvo smo posmatrali Mars i Saturn, a zatim Mesec koji smo i fotografisali našim mobilnim telefonima. Dok smo posmatrali učesnicima smo objasnili način kako se orijentičemo na noćnom nebu, koja su to sazvežđa koja su karakteristična za ovaj period godine i posmatrali smo zbijeno zvezdano jato M13 u Herkulesu i planetarnu maglinu M57 u Liri. Iako je vlažnost vazduha bila visoka, teleskop je uspešno obavio svoj posao.

Nakon posmatranja kroz teleskop učesnicima smo objasnili kako je meteorski roj Perseidi nastao, kako ga možemo posmatrati i kako profesionalni astronomi vrše posmatranje meteora. Odgovarali smo na pitanje učesnika koja su se odnosila na razlikovanje zvezda od planeta na noćnom nebu i koja je razlika između meteora i kometa. Nakon toga smo oko sat vremena, koliko su vremenski uslovi dozvoljavali (zbog hladnoće) posmatrali nebo i uočili nekoliko meteora. Dok smo mi posmatrali Miona Jovanović je svojim fotoaparatom fotografisala nebo i uspela da “uhvati” jedan meteor. Uskoro ćemo dobiti obrađene snimke i nadamo se da će se na njima pojaviti još koji meteor.

Fotografija Meseca snimljena Samsung S6 telefonom (obrađena)

 

Bilo je ovo zanimljivo iskustvo i drago nam je da smo svojim kolegama iz drugih zemalja uspeli da astronomiju približimo kao nauku i kao hobi.

Fotografije sa događaja možete videti u albumu. Više o samom kampu “Čarobna šuma” možete pogledati na sajtu Edukativnog centra koji je organizator kampa na Jastrepcu.

projekat

Ova aktivnost je deo projekta “Astronomski Eureka kutak” koji realizuje neformalna grupa Astronomsko udruženje “Eureka” u okviru programa “Mladi su Zakon” Ministarstva omladine i sporta uz podršku resurs centra “Eudkativni centar” Kruševac.