Perseidi sa Bagdale

Kao i svake godine AU “Eureka” organizovalo je posmatranje meteora sa Bagdale. Za posmatranje je trebalo samo toplo se obući, doneti ćebe i uživati u meteorima. Ove godine smo mogli da vidimo mnogo više meteora nego inače, a pored meteora mogli smo da posmatramo i Mesec, Saturn i Mars. Oko 70 posmatrača iz Kruševca je u periodu od 21:30 do ponoći posmatralo navedene objekte i uspeli smo ukupno oko 30 meteora da vidimo. Tokom posmatranja posmatračima je održano kraće predavanje o meteorima i Perseidima, ali i o astrognoziji, kako pronaći zvezdu severnjaču i koja su to karakteristična sazvežđa koja možemo videti na noćnom nebu iznad Kruševca u ovom periodu. Televizija Plus je napravila kraći prilog o samoj aktivnosti i zahvaljujemo se svim medijima i portalima koji su preneli infomraciju o ovom događaju.

Tokom večeri smo fotografisali i Mesec tako da je napravljen veliki broj fotografija mobilnim telefonima. Članovi Eureke su takođe fotografisali Mesec pa u nastavku možete pogledati kako je Mesec te večeri izgledao. Takođe je po prvi put urađen i live prenos Meseca putem fejsbuk društvene mreže pa video možete pogledati na fejsbuk stranici projekta.

Ova aktivnost je prva u nizu koja se realizuje u okviru omladinskog volonterskog projekta Astronomski Eureka kutakronomski Eureka kutak koga realizuje neformalna grupa Astronomsko udruženje Eureka uz podršku resurs centra Edukativni Centar Kruševackativni Centar Kruševac u okviru programa Mladi su zakon – Ministarstvo omladine i sportau zakon – Ministarstvo omladine i sporta.

Fotografije sa večerašnje aktivnosti možete pogledati u galeriji.