Održan kurs astrofotografije u CSU

kzmDanas je u Centru za stručno usavršavanje realizovan teorijski deo kratkog kursa astrofotografije. Kurs je organizovan u saradnji sa Kancelarijom za mlade u okviru njihove letnje škole fotografije. Na kursu je prisustvovalo ukupno 13 polaznika. Ovom prilikom polaznici su imali prilike da se upoznaju sa osnovama teleskopa, ukratko su se upoznali sa objektima koji se mogu posmatrati na noćnom nebu i kako da svojim mobilnim telefonima i običnim digitalnim aparatima afokalnom metodom snimaju Mesec i planete. Praktični deo ove radionice biće realizovan na Bagdali kada se za to ukažu povoljni vremenski uslovi.

Nakon prvog dela kursa, usledio je drugi deo koji je bio posvećen EarthKam projektu. Na početku polaznici su ukratko upoznati sa nastankom projekta i dosadašnjim rezultatima. Nakon toga demonstriran je način kako se može pomoću ISS-a fotografisati površina Zemlje. Svako od polaznika je dobio po 5 kodova za snimanje 5 fotografija. Nakon obuke nekoliko polaznika je samostalno pokušalo da napravi svoje fotografije. Ovaj deo radionice je realizovan zahvaljujući AD Plejade iz Tuzle koji su nam ustupili 100 kodova za snimanje 100 fotografija pomoću ISS-a.

Nadamo se da su polaznici uživali u kratkom kursu i da ćemo uskoro imati uslove za organizaciju višeg kursa astrofotografije gde ćemo polaznike upoznati sa softverskim paketima za obradu astrofotografija i gde ćemo im ponuditi mogućnost da sa opremom AU Eureka prave svoje astrofotografije.

Fotografije sa događaja možete pogledati u galeriji.

Leave a Reply