Kurs astrofotografije – najava

kzmU okviru letnjeg kursa fotografije koji organizuje Kancelarija za mlade Kruševac, AU “Eureka” organizovaće jednodnevnu obuku za astrofotografiju. Kurs će se održati u utorak 15. jula u Centru za stručno usavršavanje (Balkanska 63, V sprat) od 11 časova. Na kursu biće reči o teleskopima, osnovama astrofotgrafije i biće demonstrirano kako se pomoću mobilnih telefona i običnih fotoaparata može putem teleskopa fotografisati Mesec.

Nakon završetka tog dela polaznicima će biti prikazan način kako mogu da se priključe projektu EarthKam, biće obučeni kako da snimaju Zemlju pomoću ISS-a i dobiće kodove za snimanje fotografija. Ovaj deo kursa biće realizovan zahvaljujući AD “Plejade” iz Tuzle koji su članovima Eureke dodelili kodove za snimanje 100 fotografija. Obuka za članove Eureke održana je u subotu 11. jula od strane Emira Tanović, sekretara AD “Plejade”. Tom prilikom članovi Eureke dobili su poziv i da prisustvuju manifestaciji “7 dana astronomije” u Tuzli koja će biti organizovana avgusta meseca.

Nakon održanog kursa, ako vremenski uslovi dozvole, biće održan praktični deo kursa na Bagdali (u blizini strelišta i Njegoševe kapele). Posmatranje će početi u 22 časa i trajaće do ponoći. U tom periodu prisutni će posmatrati Saturn, Mars i druge objekte dubokog neba, a praktično bi isprobali da fotografišu Mesec svojim aparatima. U slučaju kiše ili oblaka ovaj deo aktivnosti se odlaže do prve prilike kada će biti vedro vreme.

Leave a Reply