Završen “SDEV 2014”

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održan je dvodnevni Međunarodni naučni skup „SDEV 2014″ posvećen srpskim duhovnim i ekološkim vrednostima, u organizaciji akademije Srpskog učenog društva, a uz podršku Grada Kruševca, brojnih institucija i kruševačke Eparhije. Drugog, završnog dana naučne konferencije, mladi naučnici iz Rasinskog okruga predstavili su svoja istraživanja. Na ovom skupu svoja istraživanja imali su prilike da predstave i članovi AU “Eureka” Kruševac. Skupu je pored organizatora prisustvovao i Vladika David Perović, koji je propratio prezentacije svih mladih istraživača na skupu.

Obraćanje Vladike Davida učesnicima skupa

Sanja Jovanović se predstavila svojim radom “Igra kao metod učenja astronomije kod dece”. U svojoj prezentaciji upoznala je prisutne sa razlozima zašto je potrebno da se putem igre omogući da deca uzrasta do 7 godina uče o svetu oko sebe i predstavila dve radionice na ovu temu koje je osmislila. Ovaj rad predstavlja deo Sanjinog master rada koji privodi kraju na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.

Prezentacija rada Sanje Jovanović

Zoran Tomić je predstavio rad pod nazivom “Projekat “Nebo(ni)je granica” za izgradnju kruševačke astronomske opservatorije”. Ovaj rad je zapravo prikaz projekta pod tim nazivom koji je poslat Međunarodnoj astronomskoj uniji i koji je uvršten u 250 projekata koje žele da se realizuju u svetu.

Zoran Tomić je predstavio i rezultate rada članova AU “Eureka” na problemu svetlosnog zagađenja u gradu i rezultate dosadašnjih merenja i projekta “Nebo za sve”. Ovaj rad je napisan od strane svih učesnika na ovom projektu.

Pored Zorana i Sanje skupu su od članova AU “Eureka” prisustvovali i Aleksandar Ristić i Stefan Anđelković, a pored Eureke priliku da svoja istraživanja predstave imali su i Aleksandar Stojiković, Dušan Ilić, Mladen Veljković i Vanja Damljanović. Na kraju prezentacija donešen je zaključak da je ova sesija bila veoma uspešna jer su prisutni imali prilike da se uvere u velike potencijale mladih u Rasinskom okrugu i budućih istraživača i napravljen je dogovor da sledeće godine na ovom simpozijumu svoje radove prvo mladi istraživači trebaju da predstave i da se veća pažnja njihovoj promociji posveti.

Fotografije sa skupa možete pogledati u galeriji.

Leave a Reply