Okrugli sto – organizacije civilnog društva u oblasti obrazovanja – izveštaj

U Beogradu, poslovni centar Ušće, u organizaciji Akademije Nacionalnog Razvoja i AU “Eureka” realizovan je okrugli sto posvećen neformalnom obrazovanju i organizacijama civilnog društva u ovoj oblasti. Okrugli sto održan je 29. januara i ovom događaju prisustvovalo je preko 20 predstavnika 11 organizacija iz ove oblasti.

Predstavnici organizacija na okruglom stolu

Skup je otvorio Filip Čolaković, predsednik Upravnog odbora “Akademija Nacionalnog Razvoja”. Nakon uvodne reči sve organizacije učesnice okruglog stola su se predstavile i upoznale ostale o svojim aktivnostima i rezultatima. Cilj skupa pored diskusije na temu neformalnog obrazovanja je bilo i međusobno umrežavanje i ostvarivanje bolje međusobne saradnje.Nakon predstavljanja održana je diskusija, gde diskutovalo o pitanjima u oblasti obrazovanja. U samoj diskusiji bilo je najviše reči o studentima koji odlaze iz zemlje posle završetka studija, jer smo treća zemlja u svetu gde ima najviše studenata koji žele da odu posle studija, a u samom vrhu (delimo drugo mesto) po odlivu mozgova iz zemlje, prema informacijama Svetskog ekonomskog foruma.

Darko Jovanović, Filip Čolaković i Jovan Aleksić

 

Nakon diskusije došlo se do zaključka da studentima treba dozvoliti i omogućiti da u inostranstvu steknu potrebna znanja i usavrše se, ali da država sa njima treba ostati u kontaktu i da svoja znanja i iskustva prenesu i pomognu u poboljšavanju uslova za razvoj naše zemlje. Takođe je zaključeno da ovakav događaj treba da se održava više puta godišnje, a sve u cilju međusobnog povezivanja i razemen iskustava u oblasti obrazovanja.

Koktel povodom prvog rođendana ANR

Na kraju svečanosti donešena je odluka o preduzimanju adekvatnih koraka kako bi organizacije, koje su učestvovale u radu okrgulog stola, ostale u kontaktu. Završetak svečanosti obeležio je koktel povodom proslave prvog rođendana Akademije Nacionalnog Razvoja. AU “Eureka” na skupu predstavljao je član Darko Jovanović. Fotografije sa skupa možete pogledati u galeriji.

 

Leave a Reply