Završna svečanost projekta “Nebo za sve” – izveštaj

U utorak, 3. decembra sa početkom u 11:30 u Beloj sali, održana je završna svečanost projekta Be Ever Green koji je realizovan od strane organizacije Tree House iz Kruševca, pod pokroviteljstvom ambasade SAD-a u Srbiji. U okviru navedenog projekta finansirana su i četiri projekta udruženja građana iz Kruševca i to: “Nebo za sve” – AU “Eureka”, “Recikliraj izviđački” – odred izviđača Car Lazar, “Učešće mladih u očuvanju životne sredine” – Vaspitno popravni dom Kruševac i “Eko park ljubavi” – UG Kulturom protiv nekulture. Svi navedeni projekti su predstavljeni sugrađanima na Vidovdanskom eko danu 9. juna ove godine gde je glasovima posetilaca određeno da se navedeni projekti finansiraju. 

Nikola Nedeljković, Zoran Tomić, Miloš Stanković i Aleksandar Ristić sa planisferama

Na svečanosti su pored učesnika ovih projekata i predstavnika organizacije Tree House prisustvovali i predstavnici ambasade SAD-a, gde se ispred ambasade posetiocima obratio Ryan Rowlands, pomoćnik gradonalečnika za društvene delatnosti Mirjana Zlatanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i sport Nikola Petrović, direktor javnih ustanova u gradu, predstavnici vojske, MUP-a, učesnika Vidovdanskog eko sajma, predstavnici osnovnih škola kao i učenici osnovnih i srednjih škola iz Kruševca.

Ryan Rowlands se obraća posetiocima

AU “Eureka” se na ovoj svečanosti predstavilo izložbom fotografija koje su snimljene tokom trajanja projekta sa lokacija: Bagdala, Jastrebac, obala Rasine, Kosturnice i Vidovdanskog eko sajma. Pored njih prikazane su i astrofotografije snimljene opremom udruženja, kao i radovi sa nacionalnih i međunarodnih konferencija o radu udruženja, konceptu Astronomija iz fotelje i promociji astronomije. Na prezentaciji predstavljeni su rezultati rada udruženja ostvareni tokom realizacije projekta, kao i planovi za dalju promociju nauke i izgradnju astronomske opservatorije. Svi posetioci su dobili po planisferu koja ima za cilj da pomogne u učenju astrognozije i upoznavanju noćnog neba. Ovom prilikom se zahvaljujemo odredu izviđača “Pinki” iz Sremske Mitrovice koji su nam pomogli u izradi naše planisfere.

Predstavljanje projekta “Nebo za sve”

Fotografije sa ove svečanosti možete pogledati u galeriji.

Leave a Reply