“Nebo za sve” na ASTRO VIKEND manifestaciji

U Beogradu je od 27. do 29. decembra u Domu omladine održana manifestacija ASTRO VIKEND. Tema ovogodišnje manifestacije bila je Astrobiologija i život van Zemlje. Za tri dana koliko je trajala manifestacija posetioci su imali prilike da čuju veliki broj interesantnih predavanja na ovu neiscrpnu temu. Drugog dana manifestacije, 28.12., u holu Doma omladine održana je izložba i predstavljanje astronomskih društava iz Srbije.

Na manifestaciji predstavili su se astronomsko društvo “Ruđer Bošković” iz Beograda, astronomsko društvo “Alfa” iz Niša, Petnička meteorska grupa, Društvo istraživača iz Valjeva, astronomsko društvo “Univerzum” iz Bačke Palanke i astronomsko udruženje “Eureka”. Moramo reći da smo zaista počastvovani što smo pozvani od strane Doma omladine, Astronomske opservatorije Beograd i Centra za promociju nauke. Na ovaj način je odato priznanje za rezultate koje je Eureka postigla u prethodnom periodu.

Deo tima AU “Eureka” na manifestaciji

AU “Eureka” na manifestaciji predstavilo se postavkom pod nazivom “Nebo za sve” gde smo za posetioce imali izložbu nekoliko poster prezentacija radova koje smo u prethodnom periodu predstavili na međunarodnim skupovima, koncept Astronomija iz fotelje gde smo predstavili rad opservatorije u Nišu, koju je sa svojim kolegama otvorio Zoran Tomić i projekat “Virtual Telescope” iz Italije koji vodi dr Gianluca Masi (ovaj projekat je br.1 u svetu kada je reč o promociji astronomije putem interneta i organizaciji online astronomskih događaja). Drugi deo se odnosio na izložbu fotografija sa aktivnosti tokom realizacije projekta “Nebo za sve” koji je realizovan ove godine u periodu jun – avgust u okviru projekta BeEverGreen TreeHouse organizacije i podržan od strane ambasade SAD-a u Srbiji. Pomoću kompjutera smo prikazali kraći promotivni video materijal o našem udruženju i za posetioce delili smo flajere sa osnovnim podacima o udruženju. Broj posetilaca je bio zaista veliki (procenjujemo oko 800 za taj dan).

Postavka “Nebo za sve”

 

Pored naših aktivnosti članovi udruženja koji su predstavljali AU “Eureka” imali su prilike da čuju nešto više o teraformiranju Marsa i uslovima za život u Sunčevom sistemu, o čemu je govorio Jovan Aleksić, doktorant na astrofizici, inače veliki prijatelj Eureke i Kruševca koji nas svake godine posećuje sa planetarijumom na Dani Eureke festivalu nauke. Upoznali su se sa radom Petničke meteorske grupe i planom da IS Petnica napravi veliku meteorsku mrežu u Srbiji, gde se razgovaralo o tome da Kruševac bude jedan od mogućih gradova gde će meteorska kamera biti postavljena. O astrofotografiji i tehnikama nešto više su čuli od našeg prijatelja Miodraga Sekulića iz AD “Alfa” Niš koji je predstavio rad tog društva prezentacijom astrofotografija pod nazivom “Kosmička traganja” snimljenih tokom 2012. i 2013. godine u okolini Niša i širom Srbije.

Miodrag Sekulić predstavlja svoje astrofotografije

U Astro kutku prisustvovali smo predavanju Janka Mravika i Jaroslava Grnje o radu AD “Univerzum” ali i njihove robotizovane opservatorije “Nigh Hawk”, kao primer dobre prakse šta se sa puno rada i volje može napraviti. Reč je o prvoj robotizovanoj opservatoriji u Srbiji koju su napravili astronomi amateri i koja je vodeća astronomska stanica za posmatranje i detekciju ekstrasolarnih planeta, dvojnih zvezda i asteroida. U gornjem delu prisustvovali smo radionici gde su mališani pravili od stiropora i bojci modele Sunčevog sistema i promociji knjige ASTRONOMIJA autora Nikole Božića, koji je januara 2013. godine posetio naš grad.

Promocija knjige ASTRONOMIJA Nikole Božića

Na samoj manifestaciji smo uspostavili dobru saradnju sa učesnicima, sa Domom omladine koji će podržati svaku akciju astronoma i Eureke u Beogradu i nadamo se da smo pre svega na mališane uticali da izaberu astronomiju kao hobi i način da kvalitetno provedu slobodno vreme. Zahvaljujemo se ovom prilikom upravi Grada Kruševca i firmi “Vlasinac Igda” koji su nas podržali i pomogli da prisustvujemo ovoj svečanosti i nadamo se da smo na pravi način predstavili naš grad. AU “Eureka” na manifestaciji predstavili su Zoran Tomić, Sanja Jovanović, Miloš Stanković, Aleksandar Ristić, Darko Jovanović i Stefan Anđelković.

Sanja Jovanović sa najmlađim učesnicima manifestacije i njihovim radovima

Fotografije sa navedenog događaja možete videti u galeriji.

Leave a Reply