Nebo za sve sa Bagdale

U subotu 17. avgusta sa početkom u 21 čas organizovano je još jedno javno posmatranje za sugrađane u okviru projekta “Nebo za sve”. Na početku večeri, skoro 100% pokrivenost neba oblacima nije obećavalo da će veče biti zanimljivo i produktivno. Kroz nekih 20 minuta oblaci su se u potpunosti razišli pa je psomatranje moglo da krene. Posmatranju je prisustvovalo oko 20-ak sugrađana.

Lokacija sa koje smo organizovali posmatranje je bila uobičajna lokacija svih akcija Eureke. Nažalost u budućem periodu odatle nećemo moći više posmatrati nebo na nivou kao ranijih godina, jer će se tu graditi Njegoševa kapela. Takođe postavljen je i reflektor koji smeta za astronomska posmatranja. Naravno tu su prisutni i problemi reflektora sa teniskih terena, u podnožju brda, ali i reflektori sa fudbalskog igrališta u parku Bagdala. Takođe i Mesec koji se nalazi u fazi druge četvrti je dodatno otežao samu akciju.

Posmatrački tokom akcije

Iako su uslovi bili jako loši, posetioci su uspeli pored Meseca mogli da posmatraju i M13 zvezdano jato u Herkulesu, M57 planetarnu maglinu u sazvežđu Lire i HaHi razvejana jata u Kasiopeji. Tokom večeri posetioci su fotografisali Mesec svojim aparatima i mobilnim telefonima, a takođe naučili su i nešto više o sazvežđima na noćnom nebu.

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati u galeriji. Projekat “Nebo za sve” realizuje se u ovkiru projekta “BeEverGreen” Trehouse organizacije, pod pokroviteljstvom ambasade SAD-a u Srbiji.

Leave a Reply