“Nebo za sve” sa Slobodišta

U petak 28. juna održano je prvo javno posmatranje u okviru projekta “Nebo za sve” koji se realizuje u saradnji sa TreeHouse organizacijom, kao deo projekta Be Ever Green. Ova akcija je realizovana zajedno sa Izviđačkim odredom “Car Lazar” iz Kruševca. U periodu od 28. do 30. juna organizovan je skup izviđača na nivou Srbije, pa su tom prilikom članovi AU “Eureka” svoju posmatračku opremu postavili pored kampa izviđača.

Priprema teleskopa pred posmatranje

Vreme je bilo vedro i prijatno. Posmatranje je trajalo od 21:30 do 00:30 časova. Za to veče od objekata posmatrani su Saturn i Mesec, kao i zvezdano jato M13 u Herkulesu i planetarna maglina M57 u Liri. Posetioci su pored posmatranja navedenih objekata mogli da nauče nešto o poznatim sazvežđima na noćnom nebu, orijentaciji pomoću Velikog i Malog Medveda i šta je to letnji trougao. Takođe, imali su prilike da se upoznaju sa problemom svetlosnog zagađenja, kako se taj problem može rešiti i u razgovoru da se upoznaju sa aktivnostima udruženja.

Miloš Stanković objašnjava noćna sazvežđa prisutnim posmatračima

Posmatranju je prisustvovalo nešto više od 50 izviđača i sugrađana. Tokom trajanja projekta udruženje će se truditi da sugrađane bliže upozna sa problemom svetlosnog zagađenja i uskoro će biti pripremljen zanimljiv materijal koji će pomoći zaljubljenicima u astronomiju da nauče sazvežđa na noćnom nebu.

Fotografije sa ove akcije možete pogledati u galeriji.

Leave a Reply