Projekat “Nebo za sve” na Vidovdanskom eko sajmu

U nedelju, 9. juna 2013. godine počinje VIDOVDANSKI EKO SAJAM u okviru Vidovdanskih svečanosti koji se organizuje u okviru Vidovdanskog eko dana, a u saradnji sa GU Kruševca, KPZ, JKP Kruševac. U centru grada biće izloženi i predstavljeni Eko Projekti. Eko Projekti su rađeni na osnovu konkursa koji je objavilo udruženje građana “TreeHouse” u okviru Projekta “BeEverGreen” koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. Na ovoj manifestaciji učešće će uzeti 10 udruženja iz Kruševca koje će sugrađanima predstaviti svoje mini eko projekte, kao i osnovne škole iz Kruševca. AU “Eureka” je izabrano da na ovoj svečanosti predstavi svoj mini eko projekat pod nazivom “Nebo za sve”.

Jedan od velikih problema za životnu sredinu, ali i za ljubitelje noćnog neba svakako jeste svetlosno zagađenje. U Kruševcu postoji mali broj lokacija u samom gradu odakle mogu da se organizuju noćna astronomska posmatranja i posmatra zadovoljavajući broj objekata. Nažalost, sa izgradnjom dolazi do povećanja svetlosnog zagađenja u gradu i zato stanovnici Kruševca nisu u mogućnosti da na noćnom nebu vide Mlečni put. Cilj projekta koji je AU “Eureka” pokrenulo jeste da se podigne svest o problemu svetlosnog zagađenja i pokuša da nađe rešenje za ovaj rastući problem. Projektom je predviđeno organizacija posmatranja iz većeg broja lokacija u gradu kako bi se komparacijom ukazalo na problem svetlosnog zagađenja i biće izvršeno detaljno mapiranje grada i okoline. Sama mapa će ukazati na stepen svetlosnog zagađenja, ali i ukazati na potencijalne lokacije za opservatoriju, koju bi članovi AU “Eureka” želeli da izgrade u gradu.

Telescope1.jpg

Glasajte za projekat “Nebo za sve”

Projekat “Nebo za sve” nalaziće se u nedelju, 9. juna na trgu Kosovskih junaka pod rednim brojem 6. Zato pozivamo sve ljubitelje astronomije da u periodu od 12 do 15 časova u nedelju posete našu postavku gde će imati prilike da kroz teleskope posmatraju i fotografišu Sunce, ali i pomognu svojim glasom da projekat dobije potrebna sredstva za realizaciju .

Glasajte za projekat “Nebo za sve”.

 

Leave a Reply