Veče astronomije u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”

U petak 26. aprila članovi AU “Eureka” posetili su OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” na poziv nastavnika Miodraga Petronijevića. Povodom Međnarodnog meseca astronomije i akcije posmatranja Saturna za učenike 5. i 6. razreda te škole održano je kraće predavanje o planetama Sunčevog sistema. Predavanje je održano u kabinetu za informatiku. Predavač, Miloš Stanković, je tokom predavanja želeo da animira učenike da se aktivno uključe u predavanje, što je i uspeo. Tokom predavanja postavljen je veliki broj pitanja za svaki objekat našeg sistema o kome je bilo reči, ali i pitanja u vezi posmatranja.

Saturn Watch1

Nakon predavanja održano je posmatranje iz dvorišta škole. Posmatranje je počelo u 20 časova sa Jupiterom. Za posmatranje korišćena su dva teleskopa, reflektor 60/900 i refraktor 150/750. Jupiter je bio odličan za posmatranje, jer su svi sateliti bili na jednoj strane planete i odlično se videla atmosfera planete. Učenike je zanimao raspored planeta i tom prilikom dva najbliža tela Jupiteru su bila Io i Evropa, zatim je bio Kalisto i prividno najudaljeniji bio je Ganimed. Tokom posmatranja učenici su postavili veliki broj pitanja predavaču i ostalim članovima udruženja u vezi objekata koji su posmatrani i teleskopa.

Miloš Stanković drži predavanje o planetama Sunčevog sistema

Nešto kasnije teleskopi su okrenuti ka Saturnu koji je u tom trenutku bio na istočnom delu neba. Prstenovi Sautrna su se odlično videli i učenici su bili oduševljeni kada su videli “Gospodara prstenova” među planetama Sunčevog sistema. Tom prilikom se nazirao i njegov najveći satelit Titan.

Negde oko 21 čas, možda i malo ranije, teleskopi su bili okrenuti ka Mesecu, našem najbližem svemirskom komšiji. Te večeri Mesec je bio skoro pun. Samo da napomenemo da je veče pre toga (25. aprila) Mesec bio pun i da se odigralo delimično pomračenje Meseca. Veliki broj dece je sa sobom poneo mobilni telefon ili fotoaparat i usnimili su Mesec. Pored učenika škole koji su bili na predavanju posmatranju su prisustvovali i stanovnici tog dela grada koji su bili u dvorištu škole, roditelji tih učenika, ali i sportisti karate kluba “Šampion”, koji su te večeri imali trening u sali škole.

Teleskop je okrenut ka Jupiteru

Za kraj posmatranja teleskop je okrenut ka sistemu Mizar i Algol kako bi učenici mogli da vide da se zvezde u teleskopu vide kao obične tačke, ali i da se pokaže vizuelno dvojni sistem u Velikom Medvedu. Tokom posmatranja laserom su učenicima pokazana vidljiva sazvežđa Veliki i Mali Medved koji su jedini mogli da se uoče od reflektora u dvorištu. Učenici su bili toliko oduševljeni posmatranjem, da je jedan od njih odlučio i svoj mali teleskop da donesem koji je posmatran Mesec.

Tim koji je ovu akciju realizovao (Zoran Tomić, Aleksa Ćirić, Miodrag Petronijević, Aleksandar Ristić, Miloš Stanković i Darko Jovanović)

Na kraju možemo zaključiti da je ova aktivnost bila veoma uspešna i da jedva čekamo ponovo da obiđemo ovu školu. Od članova udruženja ovoj akciji su prisustvovali Zoran Tomić, Miloš Stanković, Darko Jovanović, Aleksandar Ristić i Aleksa Ćirić. Da napomenemo da je ovo jedna od aktivnosti u okviru akcije “Veče Gospodara prstenova” koji će se sprovoditi u Kruševcu u narednom periodu. Album sa fotografijama sa ovog događaja možete pogledati na sledećem linku ili u galeriji sajta. Na YouTube kanalu udruženja možete pogledati kraći video Saturna koji je tom prilikom snimljen.

 

Leave a Reply