Još jedan Galileoskop u gradu

Članovi AU “Eureka” su 14. februara posetili OŠ “Dositej Obradović”. Povod posete bio je Galileoskop koji je ova škola dobila prilikom promocije knjige “Astronomija” od strane autora Nikole Božića. Za ovu priliku Zoran Tomić, bivši učenik ove škole i jedan od osnivača AU “Eureka”, održao je predavanje pod nazivom “Teleskopi od Galileja do danas”. U ovom predavanju učenici su imali prilike da nauče neke osnovne stvari o teleskopima, kako oni funkcionišu, koje su bitne karakteristike na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine teleskopa, ali i nešto o istoriji razvoja ovog značajnog optičkog instrumenta u astronomiji. Akcenat je tokom predavanja stavljen na optičke teleskope.

Nakon predavanja zajedno sa učenicima izvršeno je sklapanje Galileoskopa. Zadatak nije bio nimalo lak, jer je puno đaka želelo da vidi kako se Galileoskop sklapa. Tokom sklapanja brojna pitanja su upućena u vezi samog Galileoskopa, ali jedno od najčešćih je bila kolika je cena ove opreme. Kada je teleskop sklopljen, postavljen je na foto stalak koji je za ovu priliku doneo Zoran Tomić. Nažalost, pošto je predavanje bilo tokom dana, a i zbog lošeg vremena, Galileoskopom je posmatrano drveće koje se nalazilo u dvorištu škole. Tom prilikom je demonstriran način upotrebe ove opreme. Školi je upućen predlog da se za Galileoskop nabavi foto stalak i Baader folija i time će se omogućiti da učenici lako mogu posmatrati objekte tokom noći, ali i Sunce tokom dana. Fotografije sa ovog događaja snimila je Sanja Jovanović, član AU “Eureka”, dok je nastavnik Miloš Branković iz OŠ “Dositej Obradović” snimio predavanje i postupak montaže teleskopa.

Nadamo se da će nas OŠ “Dositej Obradović” ponovo pozvati u goste kada budu organizovali prvo posmatranje sa svojim novim teleskopom. Ovom predavanju je prisustvovalo preko 50 učenika, nastavnici i direktor škole.

U nastavku putem sledećeg linka možete pogledati neke od fotografija sa ovog događaja.

Leave a Reply