Asteroid 2012 DA14 proleteo pored Zemlje

Kao što smo najavili u prethodnom članku, pored Zemlje je 15. ferbuara prošao asteroid DA14. Prošao je na rekordno malom rastojanju od 27500 km. Ovo je bio jedan od značajnih astronomskih događaja koji je obeležio ovu godinu. Ono što je zanimljivo jeste da je neposredno pred prolazak asteroida u Rusiji u predelu Urala u zemljinu atmosferu uleteo bolid koji je bio vest dana. Meteor je bio jako svetao i tokom sagorevanja, zbog brzine kojom je ušao u atmosferu došlo je do sonične eksplozije od kojih su stakla popucala. Nakon prolaska asteroida DA14 na Kubi je takođe proleteo meteor koji je zabeležen kamerama. Ova dva događaja se ne mogu dovesti u vezu sa prolaskom asteroida DA14.

Povodom prolaska asteroida veliki broj ljubitelja astronomije želeo je da posmatra ovaj asteroid. Asteroid je nažalost bio veoma slabog sjaja, 7,5 magnitude kada je bio najbliži Zemlji tako da je mogao da se posmatra pomoću jačih dvogleda i teleskopa. Organizovan je i veliki broj online posmatranja ovog događaja putem interneta. U našem gradu je u vreme prolaska asteroida bilo oblačno, tako da članovi AU “Eureka” nisu mogli da organizuju javno posmatranje, ali smo zato najavili da će ovaj događaj moći da se posmatra putem Virtual Telescope projekta.

Prelet asteroida 2012 AD14 putem Virtual Telescope pratio je veliki broj posetilaca. Statistika govori da je događaju prisustvovalo više od 150.000 posetilaca iz 166 zemalja širom sveta. Tokom posmatranja prolaska asteroida na minimalnom rastojanju oblaci su onemogućili da se objekat snimi, ali ubrzo nakon toga vreme se poboljšalo tako da je praćenje asteroida moglo da počne. Napravljen je veliki broj fotografija, od kojih u članku možete videti fotografiju asteroida kada se nalazio na rastojanju od 36500 km od nas.

Fotografiju je snimio Gianluca Masi, koji je osnivač ovog projekta. Pomoću većeg broja snimaka napravljena je i gif animacija prolaska asteroida. Fotografije su snimljene sa ekspozicijom od 3 sekunde, tako da asteroid vidite kao krupnu, svetlu tačku, dok se zvezde vide kao tragovi. U nastavku pogledajte i gif animaciju.

Fotografije su napravljene na teleskopu PlaneWave od 17″ koji je u potpunosti robotizovan. Više o projektu i aktivnostima Virtual Telescope grupe možete pogledati na njihovom zvaničnom sajtu http://www.virtualtelescope.eu/.

Leave a Reply