Predavanje “Odlaže se smak sveta do daljeg”

Za petak, 21. decembar mnogi najavljuju da će doći do smaka sveta. Po internetu kruže razne verzije zbog čega će doći do smaka sveta, ali najzastupljenija je vest da su smak sveta za taj datum predvidele Maje. Povodom ovog događaja u Srbiji, ali i svetu organizuje se veliki broj događaja. U Nišu astronomsko društvo “Alfa”, zajedno za studentskim timom “Astronomija iz fotelje” i Prirodno-matematičkim fakultetom organizuje u petak 21. decembra veče pod nazivom “Odlaže se smak sveta do daljeg”. Za ovo veče planirano je da se održe dva predavanja koja će početi u 20 časova u amfiteatru fakulteta.

Prvo predavanje održaće Milan Milošević, student doktorskih studija na PMF-u u Nišu i vlasnik sajta Svet nauke. Predavanje se zove “Istina je tamo negde”. U predavanju govoriće o tome kako “preživeti” u svetu savremenih komunikacija i brojnih informacija, kako preživeti i izdvojiti činjenice i nauku od urbanih mitova, legendi i bića iz bajki XXI veka.

Drugo predavanje održaće prof. dr Dragan Gajić pod nazivom “Odlaže se smak sveta do daljeg!”. Na ovom predavanju zainteresovani će moći da se upoznaju sa naučnim činjenicama koje opovrgavaju najavljeni smak sveta. Biće reči i o komsičkim pojavama koje predstavljaju opasnost po život na Zemlji.

Postoji mogućnost da će predavanja biti prenošena putem interneta. Uskoro će biti postavljeno obaveštenje da li će biti prenosa na sajtu Svet nauke.

Projekat “Astronomija iz fotelje” podržan je u okviru programa “Partnertsvo za obrazovanje i razvoj zajednice” (PECD program), pod pokroviteljstvom kompanije Philip Morris Operations a.d.

Izvor: Svet nauke

Leave a Reply