Utvrđivanje svetlosnog zagađenja u Kruševcu

Članovi AU “Eureka” u toku naredne dve nedelje pokušaće da naprave mapu svetslonog zagađenja Kruševca. Ideja proističe iz međunarodnog projekta “Great World Star Count” koji se već duži period sprovodi u svetu. Ove godine će u Kruševcu ova akcija biti realizovana po treći put. Iako je projekat na svetskom nivou zvanično završen, u Kruševcu će biti napravljeno nezavisno merenje i dobijeni rezultati poslati na adresu projekta. Cilj ovog projekta je da se na osnovu prebrojavanja vidljivih zvezda u sazvežđu Labud utvrdi približno nivo svetslosnog zagađenja. Sazvežđe Labud treba posmatrati u periodu kada se nalazi u zenitu, najvišoj tačci na noćnom nebu (u ovo doba godine od zalaska Sunca pa do 20 časova je najbolje izvršiti posmatranje). Detaljnije uputstvo kako izvršiti merenje možete pročitati na sajtu udruženja ili na sajtu projekta.

Od članova udruženja merenja u Kruševcu vršiće Miloš Stanković, Darko Jovanović i Aleksandar Ristić. Oni će obići Bagdalu, Rasadnik, centar grada, portu crkve Lazarice, Bivolje, Kosturnicu i još nekoliko lokacija. Na taj način dobiće se informacije za minimum desetak lokacija u gradu kakvi su uslovi za posmatranje. Ovim ne samo da će se napraviti mapa zagađenja, već ćemo dobiti i nove potencijalne lokacije za javna posmatranja koja će se realizovati u budućnosti.

Da podsetimo, informacije će se skupljati od danas, 29. oktobra, pa do 12. novembra. Možete se pridružiti ovoj akciji tako što ćete vaše podatke sa posmatranja poslati na mail eurekakutak@gmail.com. Od podataka treba poslati pored vašeg imena i prezimena i datum i vreme posmatranja, koordinate lokacije sa koje ste posmatrali i magnitudu do koje vidite zvezde. Svi podaci biće poslati za projekat i biće uvršteni u mapu koja će biti napravljena na kraju prikupljanja podataka. Kako biste bolje znali da prepoznate do koje magnituge možete videti zvezde sa vaše lokacije pogledajte sledeći grafik koji simulira broj zvezda u sazvežđu Labud u zavisnosti granične magnitude.

Leave a Reply