Rusko kosmičko veče u Kruševcu

U Kruševcu je u petak, 12. oktobra, održano veče pod nazivom “Ruska kosmiča priča”. Ovo veče je deo programa proslave dana oslobođenja grada Kruševca, 14. oktobra 1944. godine. Članovi AU “Eureka” su prisustvovali ovoj večeri. Bela sala Kulturnog centra Kruševac, gde je druženje i organizovano bila je prepuna. Veliki broj osnovaca, srednjoškolaca i starijih sugrađana je došao da čuju priču kosmonauta Jačislava Zudova (Vyacheslav Zudov). Na početku večeri kosmonaut se predstavio publici i ispričao je o tome kako je biti kosmonaut i misiji kojom je komandovao. Reče je o misiji Sojuz 23 koja je trajala od 14. do 16. oktobra 1976. godine čiji je zapovednik on bio.

Nakon uvodnog dela usledila su pitanja publike. Da napomenemo da je ovo druženje zamišljeno da bude interaktivnog tipa, a ne kao klasično predavanje. Veliki broj mladih je postavio jako zanimljiva pitanja. Bilo je i neizostavnih pitanja o vanzemaljcima i NLO objektima, ali i pitanja o tome kako se postaje kosmonaut i da li postoji škola za kosmonaute u Rusiji. Jako zanimljiva su pitanja bila vezana za period hladnog rata i svemirske trke SAD i SSSR, kao i o lunohodu i sovjetskim istraživanjima Meseca. Kosmonaut je naglasio da Rusija, kada je reč o istraživanju svemira, se okrenula ka Marsu i Mesecu i da se radi na razvoju tehnologije i mašina za istraživanje ovih objekata. Jedan od glavnih ciljeva istraživanja Meseca jesu resursi ovog objekta i mogućnost njihove eksploatacije.

Na kraju svečanosti kosmonaut Žudov se zahvalio na gostoprimstvu kruševljana i obećano je da će kruševačkim đacima biti omogućena poseta Zvezdanom gradu u Rusiji. posetioci su iskoristili priliku da se fotografišu sa kosmonautom i dobiju autograme od njega. Miloš Stanković iz AU “Eureka” je dobio autogram kosmonauta.

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati u fotoalbumu.

Leave a Reply