Festival nauke “Dani Eureke” 3.0

U Kruševcu se u oktobru organizuje treći po redu festival nauke “Dani Eureke”. Festival će se održati u Gimnaziji 6. oktobra od 10 do 16 časova. Ove godine posetioci će moći da vide veliki broj interesantnih eksperimenata koje za njih pripremaju studenti fizike sa PMF-a u Nišu, učenici Gimnazije u Kruševcu, Hemijsko-tehnološke škole, učenici Gimnazije iz Celja itd. Takođe moćiće da prisustvuju i predavanjima gde će čuti zanimljivosti iz sveta nauke kao što je zagonetka o hladnim dobima, položaju Sunca u našoj Galaksiji, Kosmičkim kišama, Planetama našeg Sunčevog sistema, o nuklearnim reakcijama i reaktorima, ali i o naučnicima poput Galileja i Nikole Tesle. Po treći put u fiskulturnoj sali biće postavljen mobilni planetarijum koji svake godine privlači pažnju velikog broja mališana. Više o festivalu i program festivala možete videti na sajtu Gimnazije.

AU “Eureka” i ove godine uzeće učešće na festivalu nauke. U dvorištu biće postavljeni teleskopi za posmatranje Sunca. Ovu postavku astronomi iz Eureke realizuju u saradnji sa studentskim timom “Astronomija iz fotelje”. Članovi tima “Astronomija iz fotelje” u Kruševac doneće specijalni solarni teleskop pomoću koga će posetioci moći da vide veliki broj detalja na površini Sunca i naprave svoje fotografije. Takođe biće i predavanje o projektu “Astronomija iz fotelje” koji se realizuje u Nišu sa početkom u 13 časova. Više o ovom projektu možete pročitati na sajtu projekta “Astronomija iz fotelje”. Miloš Stanković će održati predavanje pod nazivom “Planete Sunčevog sistema” sa početkom 14 časova u kabinetu za fiziku.

Za večernje sate u planu je da se organizuje posmatranje sa Kosturnice. Tom prilikom posetioci bi mogli da posmatraju objekte kao što su zvezdano jato M13 u Herkulesu, M31 galaksiju u Andromedi, M45 Plejade i Jupiter. Još uvek nije odlučen termin početka ovog dela programa, ali na sajtu udruženja biće postavljeno obaveštenje kada će se ovaj deo realizovati.

Pozivamo vas da nam se pridružite i da zajedno bolje upoznamo svet nauke.

Leave a Reply