Međunarodna noć posmatranja Meseca 2012.

U petak i subotu, 21. i 22. septembra AU “Eureka” i astronomska sekcija Gimnazije u Kruševcu realizovaće međunarodni projekat pod nazivom “Međunarodna noć posmatranja Meseca”. U Kruševcu će se ovaj projekat realizovati treću godinu za redom. Za ovogodišnji projekat pripremljeno je predavanje pod nazivom “Mesec – naš najbliži svemirski komšija”. Ovo predavanje održaće se u kabinetu za fiziku, kruševačke gimnazije i predavač je Miloš Stanković, član AU “Eureka” i astronomske sekcije. Predavanje će početi u 13:45 časova.

Za 22. septembar planirano je noćno posmatranje iz grada. Tom prilikom zainteresovani posetioci moćiće da pogledaju kako Mesec izgleda kroz teleskop i da naprave fotografije svojim fotoaparatima. Tom prilikom koristiće se dva teleskopa i članovi udruženja će biti na raspolaganju za sva pitanja. Posmatranje će se održati na Kosturnici sa početkom u 19:30. Ukoliko dođe do promena lokacije ili vremena biće okačeno obaveštenje na sajtu. Ako bude oblačno ili kišovito posmatranje u subotu neće biti održano.

Pozivamo sve zainteresovane gimnazijalce i sugrađane da nam se pridruže u ovoj akciji i ponesu svoje fotoaparate kako bi napravili svoje fotografije Meseca. Više o projektu možete pogledati na sajtu projekta (http://www.observethemoonnight.org/).

Leave a Reply