Međunarodna noć posmatranja Meseca 2012. – izveštaj

U subotu 22. septembra u Kruševcu je realizovan međunarodni projekat “Međunarodna noć posmatranja Meseca” (eng. International Observe the Moon Night). U Srbiji je ovaj projekat realizovan na ukupno pet lokacija i to u Nišu, Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Sremskoj Mitrovici i Kruševcu. U Kruševcu je realizacija projekta počela je predavanjem 21. septembra u gimnaziji. Tada je održano predavanje pod nazivom “Mesec – naš najbliži svemirski komšija”. Predavanje je održao Miloš Stanković, član AU “Eureka”. Predavanju je prisustvovalo oko 20-ak osoba.

U subotu 22. septembra na Kosturnici održano je posmatranje Meseca. Posmatranje je počelo u 19 časova. Iako je planirano da počne pola sata kasnije, na trgu se u to vreme nalazio veliki broj posmatrača, tako da se sa posmatranjem krenulo ranije. Za tu priliku izneta su dva teleskopa, refraktor 60/900 i reflektor 150/750. Posmatrači su imali prilike da posmatraju Mesec i pojedine detalje na njegovoj površini. Operateri na teleskopima su bili Miloš Stanković i Zoran Tomić. Pored posmatranja svi koji su sa sobom poneli fotoaparate ili mobilne telefone sa kamerom mogli su da naprave svoje fotografije Meseca. Procena je da je posmatranju ukupno prisustvovalo oko 150 sugrađana. Posmatranje se završilo u 21:30 časova.

Utisci posmatrača su odlični i izrazili su želju da slične akcije organizuju češće u gradu. Publika je upoznata i sa budućim aktivnostima, a prva među njima jeste festival nauke u gimnaziji “Dani Eureke”. U narednom periodu objavićemo detaljnije informacije o postavci na ovom festivalu.

Fotografije sa ovog događaja možete videti u foto albumu.

Leave a Reply