Perseidi 2012

U periodu od 23. jula do 20. avgusta moćićemo da posmatramo najveću kišu meteora, Perseide. Ove godine maksimum meteora očekuje se u noći 11/12 avgusta kada će moći da se vidi veliki broj meteora, preko 50 po satu. Za razliku od prošle godine kada je Mesec onemogućio da se vidi zaista veliki broj meteora, ove godine predstavljaće manji problem. Naime, Mesec će biti u opadajućoj fazi i izlaziće posle ponoći tako da će u početnom delu večeri uslovi za posmatranje biti blizu idealnih (ako vremenski uslovi dozvole). Zanimljivo je da će u jutarnjim časovima na nebu pored Meseca moći da se posmatraju Jupiter i Venera. To će biti zaista divan prizor za dobro jutro.

perseid_map2_450

Radijant meteora nalazi se u sazvežđu Perseja (kao na slici), ali da biste posmatrali kišu meteora nije potrebno ovo da znate jer će se oni videti preko celog neba. Ove godine najbolje noći za posmatranje meteora biće noći između 10/11, 11/12 i 12/13 avgusta.

Sve što vam treba da biste ovu kišu meteora propratili jeste malo slobodnog vremena i mesto odakla ćete ovaj događaj moći da propratite. Iz Kruševca AU “Eureka” će u saradnji sa Planinarsko skijaškim društvom “Jasterbac” organizovati posmatranje meteora u noći 10/11 van Kruševca. Uskoro ćemo objaviti i zvaničnu najavu ovog događaja sa detaljnim informacijama o lokaciji i kako do nje može da se dođe.

Preporučujemo da pogledate najavu Perseida koju su pripremili iz Meteorwatch za 2010. godinu (još uvek čekamo video za ovu godinu), a više informacija o Perseidima možete pogledati na sledećim sajtovima:

  1. Eurekakutak
  2. Wikipedia
  3. EarthSky
  4. Meteor Showers Online
  5. Astronomski magazin

Leave a Reply