Perseidi 2012. – izveštaj

Astronomsko udruženje “Eureka” ove godine je organizovalo posmatranje Perseida tokom dve večeri. Prve večeri akciju pod nazivom “Pogled do zvezda” realizovali su zajedno sa Planinarsko smučarskim društvom “Jastrebac”. Nažalost vremenski uslovi nisu dozvolili da se astronomski deo akcije realizuje, pa te večeri posmatranja pomoću teleskopa nije bilo. Oko 3 sata ujutru nebo se delimično razvedrilo pa su najuporniji mogli da vide nekoliko meteora sve do 3:30 kada se nebo ponovo u potpunosti naoblačilo. Tom prilikom mogli su pored meteora da se posmatraju i Mesec i Jupiter. Fotografije sa ove akcije možete pogledati na sledećem linku. Ovoj akciji iz Eureke prisustvovali su Miloš Stanković, Aleksandar Ristić i Zoran Tomić.

U subotu uveče AU “Eureka” organizovalo je drugo posmatračko veče za svoje sugrađane. Te večeri nebo je bilo odlično za posmatranje. Akciji, prema rečima Miloša Stankovića, prisustvovalo je oko 20 sugrađana i članova udruženja. Tom prilikom u periodu od 22 časova pa do 1 sat posle ponoći ukupno je uočeno oko 30 meteora. Ovaj broj je do sad najveći broj uočenih meteora za protekle tri godine koliko Eureka organizuje ovu akciju. Ovom prilikom nije korišćen teleskop tako da je akcija u potpunosti bila posvećena posmatranju meteora. Ovaj deo aktivnosti realizovali su Miloš Stanković, Darko Jovanović i Aleksandar Ristić, članovi udruženja. Fotografije sa ove akcije možete pogledati u fotoalbumu.

U nedelju uveče Zoran Tomić je iz svog dvorišta pomoću fotoaparata Nikon D3100 snimao noćno nebo u periodu od 22 časova pa do 1 sat iza ponoći. Tom prilikom uspeo je da zabeleži dva meteora, a ukupno ih je video 6. U našoj galeriji možete videti i dve fotografije tih meteora, a na YouTube kanalu Eureka kutak možete pogledati i video snimak tog posmatranja.

Leave a Reply