Okultacija Jupitera iz Kruševca

U nedelju, 15. jula, članovi AU “Eureka” su na Bagdali posmatrali ovaj astronomski fenomen. Pored članova udruženja posmatranju su prisustvovali i naši prijatelji iz Beograda Marko i Ivana Savić. Oni su 2010. godine pobedili na Mesijerovom maratonu na Letenci koji tradicionalno se održava već više od 10 godina. Ovom prilikom udruženje nije želelo da organizuje zvanični javni događaj, ali je na vreme poslato obaveštenje svim potencijalnim posmatračima kada ćće članovi udruženja sa opremom biti na terenu.

Na teren članovi su otišli nešto posle 1 sat ujutru. d opreme tom prilikom korišćen je teleskop Sky Watcher 150/750 na EQ3 motorizovanoj montaži koji je služio za snimanje okultacije pomoću modifikovane web kamere Philips ToUcam 2. Korišćen je još jedan teleskop za vizuelno posmatranje refraktor 90/900 na EQ1 montaži. Marko i Ivana su sa sobom poneli dvogled TS 20×80 koji je bio jako popularan među učesnicima posmatranja. njime su posmatrani M13, M31, Mesec i Jupiter. Dok se čekalo na početak okultacije bilo je reči o ovogodišnjoj Letenki, Mesijerovom maratonu i sazvežđima.

Oprema je postavljena i svi su krenuli na posao. Marko Savić i Miloš Stanković su snimali i atmosferu tokom posmatranja, snimali su i panoramske fotografije Meseca, Jupitera i Venere iznad Kruševca. Putem web kamerice supešno je snimljena celokupna okultacija. Prvi deo okultacije tokom snimanja nije ispunio sva očekivanja zbog nestabilne atmosfere, ali zato drugi deo kada Jupiter i njegovi sateliti ponovo postaju vidljivi je zaista odlično ispao. Na kraju posmatranja napravljeno je nekoliko zajedničkih fotografija od strane Marka Savića i očekujemo uskoro da ćemo dobiti te fotografije. Učesnici su bili zaista zadovoljni i prema njihovim izjavama događaj je ispunio očekivanja.

Saša Arsić je tom prilikom poneo sa sobom Nikon D90 aparat koji smo iskoristili da napravimo nekoliko fotografija Meseca i Jupitera kroz teleskop i nekoliko snimaka M31 (Andromedine galaskije). Fotografije sa događaja možete pogledati u galeriji sajta (fotografije Miloša Stankovića i Saše Arsića), a na Youtubu možete videti i vido zapise okultacije koja je tom prilikom zabeležena.

Leave a Reply