Tranzit Venere iz Kruševca – izveštaj

Astronomsko udruženje “Eureka” je u saradnji sa astronomskom sekcijom kruševačke gimnazije organizovali su danas posmatranje tranzita Venere sa Bagdale. Pored Kruševca, posmatranje je održano u još osam mesta u Srbiji. Detaljne izveštaje o posmatranju tranzita iz drugih mesta možete pročitati na sajtu Astronomskog magazina.

Posmatranje je počelo u unapred zakazano vreme. Miloš Stanković je izneo na teren dva teleskopa koja su korišćena ovom prilikom. To su refraktori 60/700 i 60/900. Oba imaju zaštitnu foliju, ali jedan je korišćen za direktno posmatranje Sunca, dok je drugi korišćen za projekciju. Drugi teleskop je namerno tako postavljen da bi prisutni mogli da fotografišu tranzit Venere. Vremenski uslovi su dozvolili da se isprati više od prvih sat vremena tranzita. Za to vreme tranzit je ispratilo oko 70 osoba. Regionalna televizija Kruševac je prisustvovala i zabeležila posmatranje. Čak su pokušali i svojom kamerom da kroz teleskop snime tranzit.Tom prilikom Miloš Stanković je izjavio da je ponosan što je organizovao ovaj događaj i da je izuzetno zadovoljan odzivom sugrađana i svojih drugara iz škole.

Nažalost vremenski uslovi nisu dozvolili da se snimi treći i četvrti kontakt Venere i Sunca, ali posetioci su kućama otišli zadovoljni. AU “Eureka” će u letnjem periodu za svoje sugrađane organizovati još puno zanimljivih posmatranja kako noćnih objekata, tako i Sunca tokom dana.

Na narednom linku možete pogledati album sa fotografijama sa događaja.

Leave a Reply