30. Beogradski Astronomski vikend

Astronomsko društvo “Ruđer Bošković” organizuje 30. po redu Beogradski astronomski vikend (BAV) 22. i 23. juna 2012. godine. BAV će biti održan u Planetarijumu AD “Ruđer Bošković” na Kalemegdanu. Ulaz je slobodan. Program ovogodišnjeg BAV-a možete pogledati na sajtu društva.

http://www.adrb.org/pdf/Program%2030.%20BAV.pdf

Jedan od učesnika ovogodišnjeg BAV-a je i član AU “Eureka”, Zoran Tomić (koji je ovom prilikom prijavljen ispred AD “Alfa” iz Niša čiji je takođe član). On će održati predavanje o “Astronomiji iz fotelje” (22. juna sa početkom u 20:15), novom konceptu bavljenja astronomijom preko interneta. To je bila i tema radova koje je pisao zajedno sa Jovanom Aleksićem iz AD “Ruđer Bošković” i Jankom Mravikom” iz AD “Univerzum”, Bačka Palanka. Tom prilikom biće prikazan teorijski koncept ali i obrađeni primeri kao što su Virtual Telescope i MyTelescope. Takođe održaće i prezentaciju projekta pod istim nazivom koji se realizuje u Nišu pod pokroviteljstvom PECD fondacije.

Nakon ovog predavanja biće organizovano (ako vremenski uslovi dozvole) javno posmatranje putem interenta. Nadamo se da će Gianluca Masi iz Virtual Telescopa moći da održi javno posmatranje. Uskoro će biti više informacija i o ovom delu programa.

Ako budete tom prilikom u Beogradu preporučujemo vam da posetite BAV i prisustvujete zanimljivim ovogodišnjim predavanjima.

Leave a Reply