Tranzit Venere 2012.

Ove godine jedan od najzanimljivijih astronomskih pojava koje ćemo moći da posmatramo jeste tranzit Venere. Poslednji tranzit Venere odigrao se 2004. godine. Ovaj fenomen je interesantan i po tome što će naredni tranzit biti tek 2117. godine, a posle toa 2125. godine. Zaparvo, ovo je poslednja prilika da se ovaj fenomen proprati od strane sadašnje generacije ljudi na Zemlji. Ovogodišnji tranzit iz naših krajeva neće moći ceo da se posmatra, već završna faza tranzita. Moćiće da se vide treći i četvrti kontakt Venere sa Sunčevom površinom (kako Venera prividno dodiruje krajeve Sunčeve površine). Tranzit će moći da se pomsatra od izlaska Sunca, tj. od 4:55 pa do 7:00 kada će se tranzit završiti. Posmatranje ovog fenomena ima i naučni značaj jer na osnovu beleženja vremena prvog, drugog, trećeg i četvrtog kontakta astronomi će moći pomoću paralakse da proračunaju koliko tačno iznosi 1 astronomska jedinica (AJ).

Astronomsko udruženje “Eureka” će organizovati javno posmatranje ovog fenomena za sve Kruševljane koji budu hteli da ovaj fenomen proprate. Posmatranje će se organizovati sa Bagdale, a na donjoj slici je data mapa gde je pokazana tačna lokacija odakle će posmatranje biti obavljeno. Posmatranje će organizovati Miloš Stanković, član Eureke i učenik gimnazije. Od opreme koristiće se dva refraktor teleskopa pri čemu će preko jednog posmatranje moći direktno da se posmatra (biće korišćena zaštitna folija koja redukuje Sunčevo zračenje) i putem drugog će se raditi projekto posmatranje. Pomoću ovog drugog metoda svako ko ponese svoj fotoaparat moćiće da snimi tranzit Venere kako se odigrava.

Posmatranje će početi u 4:45, a završiće se u 7:00 i svako ko želi moćiće da prisustvuje posmatranju. Pored toga AU “Eureka” će u gimnaziji organizovati predavanje posvećeno ovom fenomenu. U narednom članku biće objavljen tačno vreme održavanja predavanja.

mapa1

Za sve informacije u vezi tranzita možete nam pisati na eurekakutak@gmail.com , a više informacija o samom fenomenu možete pogledati na sledećim sajtovima.

Svemir: http://svemir.wordpress.com/2012/05/02/tranzit-venere-06-06-2012/

Transit of Venus: http://www.transitofvenus.org/

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Venus_transit

Leave a Reply