Galilejevi učitelji

Osnovna ideja pokretanja projekta “Galilejevi učitelji” je aktivna saradnja sa učiteljima, vaspitačima, nastavnicima i profesorima koji žele da usavrše svoje znanje o vasioni i nebeskim telima (i njihovom uticaju na život na Zemlji), i koji prate savremene trendove u primeni stečenih znanja u nastavi, tj. u svakodnevnim aktivnostima sa učenicima (zanimljivi eksperimenti, radionice, internet istraživanja, posmatranja teleskopom, osnivanje školske sekcije).

Ciljevi ove saradnje su: povećanje nivoa naučne svesti zaposlenih u obrazovanju, povećanje zainteresovanosti učenika za prirodne nauke (matematiku, fiziku, geografiju, biologiju, hemiju i astronomiju), primena metoda neformalnog učenja, učenja putem igre i zabave, učenja putem interneta, kao i primena osnovnih principa očigledne nastave.

Međunarodni projekat “Galileo Teacher Training Program” (GTTP) pokrenut je 2008. godine u okviru priprema za Međunarodnu godine astronomije 2009 sa ciljem da se formira mreža saradnika u okviru koje će nastavnici iz celog sveta razmenjivati znanje, iskustvo, softver, eksperimente, literaturu i linkove. Nacionalni program obuke ”Galilejevi učitelji” postaće član GTTP mreže do kraja 2011.

Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu podržao je naš seminar (program obuke) koji je akreditovan kao obavezan od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja za školsku 2011/2012. godinu kao obavezan (broj u katalogu 202), u oblasti prirodnih nauka.

Više informacija o dosadašnjim aktivnostima, seminarima, predavačima i programu ovog projekta možete pročitati na sajtu Galilejevi učitelji.

Leave a Reply