InOMN i Virtual Telescope

Ove godine 8. oktobra pod rugi put biće realizovan međunarodni projekat pod nazivom “Međunarodna noć posmatranja Meseca” (eng. International Obsreve the Moon Night). Za ovu priliku biće organizovan veliki broj astronomskih događaja na svetskom nivou posvećeni našem najbližem nebeskom komšiji. Biće puno posmatračkih akcija, predavanja, radionica i td. U Srbiji takođe biće organizovane mnoge aktivnosti povodom ovog projekta. Više o projektu možete pogledati na njihovom sajtu.

Virtual Telescope grupa će takođe podržati ovu aktivnost. Gianluca Masi i Gisella Luccone pripremili su za sve ljubitelje astronomije jednočasovno spomatranje Meseca. Posmatranje će početi u 19 časova po UT vremenu, a po našem u 21 čas. Biće jako puno zanimljivih informacija koje ćete moći da saznate od Gianluce nakon njegovog predavanja. Pored posmatranja organizovano je i malo takmičenje. Svi će dobiti mogućnost da dobiju fotografije Meseca koje će biti napravljene i da od njih naprave veliki mozaik Meseca. Možete poslati i vaš lični mozaik Meseca, a najbolji će dobiti jedan sat za rad na nekom od teleskopa ove grupe.

Više informacija o ovom događaju na fesjbuk događaju i sajtu ove grupe. Evo i linka kojim ćete moći da pristupite posmatranju u navedeno vreme http://www.astrowebtv.org/.

Uskoro će biti objavljen i detaljan plan aktivnosti u Kruševcu za ovaj projekat.

Leave a Reply