Javno posmatranje Perseida 2011

I ove godine imaćemo prilike da pratimo najveći meteorisku kišu. Reč je o Perseidima koji traju od 17. jula do 24. avgusta. Njihov maksimum ove godine biće 13. avgusta kada ćemo pod idealnim uslovima moći da vidimo čak 100 komada po satu. Nažalost ove godine Mesec će praviti značajne probleme meteorašima, pa je teško da će ovako veliki broj meteora biti uočljiv. AU “Eureka” i ove godine organizovaće javno posmatranje Perseida za građane Kruševca.

Kao i prošle godine i ove će biti organizovano javno posmatranje Perseida za građane Kruševca. Javno posmatranje planirano je za petak i subotu, tj. 12. i 13. avgust. Organizator je Zoran Tomić, potpredesnik AU “Eureka”. Posmatranje će biti na Bagdali, ali ne na igralištu “Jakša”, već na vrhu Bagdale. Na tu lokaciju možete dođi ili stazom koja prolazi pored “Jakše” ili stazicom iz parka Bagdala. Zbog toga što će Mesec biti izuzetno jak, ali i zbog gradskih svetala neće se moći videti veliki broj meteora, ali najverovatnije 20-ak tokom cele noći najsjajnijih hoće. Od opreme posmatračima biće dostupan jedan teleskop i dvogled i moćiće da se posmatraju Jupiter, Mesec, a ako uslovi dozvole Andromedina galaksija, M13 zvezdano jato u Herkulesu i mnogi drugi objekti.

Možete pogledati kraću najavu ovog događaja koju su pripremili ljudi iz MeteorWatch organizacije, ali snimke od prošle godine.

http://www.youtube.com/watch?v=XPxvUzsft_k

http://www.youtube.com/watch?v=kKosZqcSxPU&feature=related

Zato pozivamo zainteresovane građane da dođu u što većem broju na posmatranje, mogu sa sobom da ponesu i fotoaparate pa da snime Jupiter i Mesec. Takođe ukoliko planirate duže da se zadržite na posmatranju obavezno se toplije obucite. Ako posedujete teleskop ili dvogled možete ga slobodno poneti sa vama na posmatranje.

Više informacija o ovom roju možete pročitati na sajtu

http://eurekakutak.blogspot.com/2011/07/blog-post_26.html

Leave a Reply