Liridi 2011

U periodu od 16. do 26. aprila na noćnom nebu moćićemo da posmatramo meteorski roj poznat kao Liridi. Svoj naziv dobili su po mestu na nebu sa koga će se pojaviti, a to je sazvežđe Lira. Najsjajnija zvezda ovog sazvežđa jeste Vega i nedaleko od ove zvezde se nalazi se izvorište odakle će nam dolaziti u susret meteori. Maksimalni broj ili najveći ZPČ (Zenitski prosek po času) meteora očekuje se u noći između 22. i 23. aprila, i iznosi oko 20-ak meteora, ali može vrlo lako da nas iznenade pa da se vidi i čak do 100 meteora po času.

Za posmatranje meteorske kiše nisu vam potrebni nikakvi optički instrumenti, već samo malo vremena i dobro mesto za posmatranje. Preporučljivo je da to bude što dalje od grada zbog problema sa svetlosnim zagađenjem, koje može značajno da umanji doživljaj posmatranja meteorske kiše.

Više informacija o Liridima možete pronaći na sajtu Astronomskog magazina i Svemir. Više o samom posmatranju meteora i šta su to meteori pogledajte preko sledećeg linka.

Ovde možete pogledati kraći video snimak napraveljn od strane Saveza astronoma amatera Grčke putem kamere sa ribljim okom.

Leave a Reply