Delimično pomračenje Sunca 4. januara 2011. godine

Došla je i 2011. godina i već za ljubitelje astronomije počinju uzbudljivi događaji. Reč je o delimičnom pomračenju Sunca koje će se odigrati 4. januara. Ovo delimično pomračenje biće vidljivo iznad većeg dela Evrope i severoistočne Azije. Završiće se sa zalaskom Sunca iznad zapadne Azije. Kao malo delimično pomračenje biće vidljivo iznad severne Afrike i Arapskog poluostrva.

Šveđani će moći da vide najveće delimično pomračenje u 8:42 UT. Pomračenje će na horizontu imati magnitudu 0,858. Tu će centralni deo senke koju Mesec baca promašiti Zemljinu površinu za oko 510 km. Iz Srbije moćićemo da vidimo maksimum delimičnog pomračenja u 8:26 po UT (po našem vremenu biće u 9:26 časova). Više podataka o pomračenju, kada će se odrigrati i sa kojih delova Zemlje će biti vidljiv pogledajte preko sledećeg linka. Važna napomena, nikako nemojte pomračenje posmatrati golim okom. Potražite način da zaštitite oči ako želite da pomsatrate pomračenje. Evo članka u kome možete pročitati više o tome kako posmatrati pomračenje Sunca.

Pogledajte i kraći video materijal o pormačenju koje nas očekuje, kako bi trebalo da izgleda. U nastavku teksta biće kraće objašnjenje šta je to pomračenje Sunca i delimično pormačenje Sunca.

Pomračenje Sunca se dešava kada Mesec prođe između Sunca i Zemlje i na taj način dolazi do potpunog ili delimičnog zakljanjanja pogleda ka Suncu od strane Meseca. Delimično pormačenje Sunca dešava se u polarnim regionima Zemlje gde centralni deo senke koju Mesec baca promaši Zemlju.

Leave a Reply