Prvi dan 4. festivala nauke

Danas je bio prvi dan na festivalu nauke. Na tri lokacije u Beogradu okupilo se preko 250 naučnika iz cele Srbije kako bi posetiocima približili svet nauke. Najviše je osnovaca i dece mlađeg uzrasta bilo među posetiocima koja su svaku postavku sa pažnjom posmatrali i svaku reč predavača upijali kao sunđeri. Nadamo se da su predavači odradili dobar posao i da će neki od njih u budućnosti postati pravi naučnici i pomoći da svet postane lepše mesto za život.

Organizacija ovog 4. po redu festivala bila je na zavidnom nivou. Uslovi za realizovanje postavki i predavanja su bili odlični. Za potrebe postavke “Astronomija iz fotelje” obozbeđen je internet, LCD televizor i fotelja iz koje posetioci mogu da posmatraju nebeske objekte.

Postavka “Astronomija iz fotelje” je doživela veliki uspeh. Bilo je preko 300 posetilaca naše postavke koji su imali prilike da u periodu od 11 do 13 časova direktno posmatraju nebeske objekte i da učestvuju u snimanju istih. Prikazan im je način na koji se može koristiti savremena tehnologija da za što manja finansijska sredstva upoznaju lepote noćnog neba, ali i novi način kako da profesionalnim astronomima pomognu u njihovoj misiji proučavanja svemira. Nakon direktnog posmatranja usledio je period usmenog izlaganja i prikazivanja svih mogućnosti koje sajt MyTelescope.com nudi ljubiteljima astronomije, kako se mogu informisati o njima i početi sa radom. Za vreme tih izlaganja u pozadini posetioci su imali prilike da pogledaju sve fotografije koje su snimljene na današnjoj posmatračkoj sesiji.

Predavači su za sutra najavili još bolju i kvalitetniju sesiju, koja će biti proširena sa pravljenjem fotografija u boji i posmatranjem novih nebeskih tela koja će privući pažnju postojećih ljubitelja astronomije, ali sigurno i stvoriti puno novih ljubitelja ove najstarije i najinteresantnije nauke.

Predavači na današnjoj sesiji bili su Dragan Radmilović, predsednik SAAS-a, Rade Marjanović iz ADNOS-a i Zoran Tomić iz AU “Eureka”.

Leave a Reply