Meteor bolid protutnjao nad Vranjem?

U Vranju u 19.32 primećena svetlosna lopta na nebu. Telo je velikom brzinom preletelo nebo, a potom se osetila snažna detonacija jer je probilo zvučni zid. Deo meteora završio u ataru sela Suševlje kod Predajana ili na ulazu u Grdeličku klisuru.

Milan Jeličić iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković” u Beogradu rekao je večeras Tanjugu da je moguće da je na nebu nad jednim delom Srbije primećen bolid – sjajan meteor koji je svetliji od planete Venere i prate ga zvučni efekti koji nastaju prilikom njegovog raspada.

Dopisnik Tanjuga iz Vranja javio je da je svetlosna lopta na nebu, večeras u 19,32 časova primećena u nekoliko mesta na jugu Srbije.

Svetlosno telo je velikom brzinom preletelo nebo iznad Surdulice, Vladičinog Hana, Vranja i Preševa a potom se u svim tim mestima, osetila snažna detonacija.

Pojavu svetlosnog tela iznad juga Srbije potvrdio je Centar za obaveštavanje u Vranju, koji je dobio informaciju od službe radarske kontrole da se radi o meteoru, kao i da je podrhtavanje tla izazvala velika brzina kojom je preleteo iznad tog područja i probijanje zvučnog zida.

RTS je javio da se nešto pre 20 časova, u predelu Grdeličke klisure čuo snažan prasak za koji se pretpostavlja da je izazvan preletom ili padom meteora u tom regionu.

Očevidac Ratko Tasković izjavio je za nacionalnu TV da je deo meteorita pao u atar sela Suševlje kod Predajana, dok su drugi delovi sagoreli pri prolasku kroz atmosferu.

“Svetlost je bila zaslepljujuća, a u stanu se sve treslo od jačine udara. Činilo mi se kao da se srušio neki avion”, rekao je sagovornik Bete iz Grdelice.

Nekoliko meštana iz Predejana i Grdelice rekli su Beti da su oko 19.30 čuli nešto nalik udaru groma i istovremeno osetili jako podrhtavanje tla. Oni veruju da je meteor pao kod Sarajevskog mosta na ulazu u Grdeličku klisuru.

S opservatorije na Kalemegdanu, međutim, ništa se nije videlo jer su vremenske prilike bile nepovoljne.

 

Leave a Reply