Eureka InOMN 18.09.2010.

Astronomsko udruženje „Eureka“ priključilo se međunarodnom projektu InOMN. InOMN zapravo znači International Night Observe the Moon (Međunarodna noć posmatranja Meseca, u prevodu). Ovaj projekat je inspirisan svim ljudima koji su znatiželjni i žele da saznaju nešto više o našem svemirskom komšiji, Mesecu. Ovo je prva godina da se ovaj projekat realizuje na globalnom nivou i već ima veliki broj prijavljenih manifestacija šriom sveta. Zahvaljujući razvoju informacione tehnologije organizovan je i veliki broj skupova preko tweetera.

Te večeri, 18.09. veliki broj astronoma širom sveta će izneti svoje teleksope i uperiti ih ka Mesecu. Cilj projekta je da se popularizuje astronomija, ali i popularizacija urbane astronomije, s obzirom da sve veće površine na našoj planeti se urbanizuju.

AU „Eureka“ se priključilo ovom značajnom projektui za taj dan planirane su sledeće aktivnosti:

Predavanja sa početkom u 11 časova u prostorijama gimnazije (kabinet fizike) i to:

  1. „Uopšteno o Mesecu“ – Saša Đorđević
  2. „Istraživanje Meseca“ – David Todorov
  3. „Mitovi i legende o Mesecu“ – Hritstina Gvozdenović
  4. „Zanimljivosti o našem najbližem svemirskom komšiji“ – Zoran Tomić

Za učenike srednjih i 7. i 8. razreda osnovnih škola, ali i za svakog ko je zainteresovan, organizovana je radionica na temu „Od fotografije do podataka“, gde će učesnici analizirati fotografiju Meseca i odrediti dubine nekih od kratera na njemu. Početak radionice je u 15 časova, takođe u kabinetu za fiziku.

Uveče u 20 časova biće organizovano posmatranje Meseca na trgu Kosturnica. Posmatranje će se obaviti sa tri teleskopa (dva sigurno, dok za treći još uvek nije sigurno) i dvogled. Svako od posetilaca dobiće prigodan materijal, koji će moći da se skine i sa sajta društva nakon događaja.

Na međunarodnom nivou je organizovano i foto takmičenje. Takmičari su podeljeni u tri kategorije i to u zavisnosti da li se radi o:

  1. Fotografiji pejzaža i Meseca
  2. Širokougaonoj fotografiji Mesec
  3. Fotografiji dela Meseca

Pored toga, biće dodatna podela na još dve podkategorije, u zavisnosti da li se radi o profesionalnoj fotografiji ili o amaterskoj. Više informacije možete videti na sajtu InOMN, a vaše fotografije možete prijaviti na sajt Lunr Flickr. Rok za slanje fotografija je 23. septembar.

Pozivamo sve stanovnike Kruševca i okoline da nam se pridruže i da zajedno otrkijemo tajne našeg najbližeg komšije u svemiru. Svako ko ima digitalni fotoaparat može ga poneti sa sobom kako bi napravio svoju astrofotografiju Meseca i eventualno poslao na foto konkurs. Takođe, svako ko poseduje teleksop može slobodno poneti sa sobom i pridružiti se našoj posmatračkoj ekipi.

Leave a Reply