Otkriven braon patuljak koji orbitira oko zvezde slične našem Suncu

Astronomi su snimili veoma mladog braon patuljka, ili neuspelu zvezdu, koja se nalazi u uskoj orbiti oko obližnje zvezde slične našem Suncu. Međunarodni tim istraživača predvođen Meth Billerom i Michael Liu, profesori sa Univeziteta Havaji, došli su do ovog otkrića sa svojim timom istraživača koristeći Near-Infrared Coronagraphic Imager, ili kraće NICI, na međunarodnom 8-metarskom Gemini-South Teleskopu u Čileu.

Ono što ovo otkriće čini zanimljivim jeste blizina braon patuljak mase oko 36 jupiterovih masa, nazvan PZ Tel B, i primarne zvezde, nazvane PZ Tel A. Oni se nalaze na udaljenosti od samo 18 astronomskih jedinica, što je slično razdaljini Urana od Sunca. Većina mladih braon patuljaka i planetarnih saputnika koji su pronađeni direktno putem snimka orbitiraju na razdaljini većoj od 50 astronomskih jedinica, što je veća razdaljina od orbite Plutona (nesrećne planete), čija je orbita oko 40 astronomskih jedinica.

Analize koje su rađene pre 7 godina, koje su ponovo urađene, pokazuju da je u tom periodu PZ Tel B bio pomračen od strane sjaja primarne komponente sistema, što nakon dodatnih analiza ukazuje da je putanja ove zvezde više eliptična nego kružna. Za naučnike je ovo otkriće pretstavljalo iznenađenje jer nisu očekivali da će na tako “maloj” udaljenosti pronaći zvezdu saputnika PZ Tel A zvezde.

PZ Tel A je inače veoma mlada zvezda koja dosta liči na naše Sunce. Zapravo ona ima sličnu masu, ali je znatno mlađe od našeg Sunca (njena starost iznosi oko 12 miliona godina, što je čini 400 mlađom od Sunca). Zapravo sistem je dovoljno mlad da se smatra da još uvek poseduje cirkumzvezdanu prašinu, koja je možda oblikovana usled dejstva gravitacije braon patuljka. Ovaj sistem je jako važan za proučavanje ranih faza razvoja solarnog sistema. Masa braon patuljka od 36 jupiterovih masa ima značajan uticaj na to kakav će oblik planeta moći da se formira u ovom sistemu.

Ovo je značajno otkriće za astronome. Na osnovu daljih istraživanja moćićemo bolje da shvatimo način na koji se formiraju zvezdani sistemi, pa čak i kako se formirao naš Sunčev sistem. Možda se desi da se i naš sistem formirao na sličan način kao i PZ Tel sistem i da se teorije o nastanku našeg sistema ponovo preispitaju.

Leave a Reply