Moja prva Letenka

Letenka je najveci dogadaj za astronome amatere u Srbiji tokom cele godine. Tada se na jednom mestu okupi veliki broj ljubitelja astronomije i tamnog neba. Ove godine to je bio 10. skup po redu.Program je bio dobar. Održan je veliki broj predavanja. Ukratko cu reci nešto o, po meni, najzanimljivijim predavanjima.

Seriju predavanja otvorila je dr Tijana Prodanovic, po mom mišljenju jedna od najboljih predavaca koje sam ikada slušao (što i potvrduje njena pobeda na takmicenju Laboratorije slavnih 2008. godine). Ona je pricala o spektrima i spektroskopiji. Ukratko receno ona nam je u njenom predavanju ispircala kako su astrofizicari došli do znanja o svemiru koje imaju danas. Sa sobom je donela i nekoliko primeraka svoje najnovije knjige „Uvod u spektroskopiju za astronome“ koju su posetioci kampa mogli da kupe sa potpisom autorke.

Predavanje Milije Jovicica o spiralama je bilo jako interesantno. Svojim izlaganjem je slušaocima pokazao gde se sve spirale pojavljuju u prirodi, ali i kako su ih naucnici razumeli i kako one nama pomažu u daljem razumevanju sveta oko nas, pa i samog svemira (na primer spiralne galaksije).

Dr Dušan Mrda nam je pokazao kako primenom osnovne fizike možemo zadovoljiti našu radoznalost i da damo odgovor na pitanja tipa „Šta ako…?“. Na primer šta bi se desilo ako se Zemlja malo pomeri od Sunca i kako bi to uticalo na letnji raspust ucenika ili šta ako se promeni masa naše planete ili ako se Zemlja, Uran i (nesrecni) Pluton zaustave i padnu na Sunce.

Aleksandar Zorkic nam je prikazao zaista divne fotografije naše planete. To su prostranstva naše planete koja se mogu slobodno nazvati rajem na zemlji, ali ima i onih za koja bi smo rekli da su nemoguca za život, ali ipak jesu. Tu su bile i slike iz svemira, pre svega satelita najvecih planeta našeg Solarnog sistema. Zapravo prica se odnosila na skoro sve (što je bio i naziv predavanja).

Uroš Banješevic je u veceri treceg dana kampa održao zanimljivo predavanje o raznim nacinima na koji su astronomi tokom istorije postojanja covecanstva bili kažnjavani. Pocevši od Persijskog „meda i mleka u camcu“, Grckog kotla u obliku Bika, Sokratovog otrova, Majinih masovnih ljudkih žrtvovanja, giljotine u Francuskoj, pa do modernih vremena i nestanka smrtnih kazni.

Srdan Prenjivrag nas je bliže upoznao sa buducim misijama koje se spremaju za put u svemir, a koje ce organizovati zajednickim snagama NASA i ESA, kao i postojecim misijama na Marsu i Veneri.

Clanovi astronomske udruge „Anonimus“ iz Hrvatske održali su predavanje na temu supernovih. Naime oni se bave otkrivanjem supernovih i do kampa su otkrili tri supernove. Na kampu su otkrili svoju cetvrtu po redu super novu i za to sve cestitke. Predavanje je bilo veoma interesantno.

Predavanje koje je na mene ostavilo poseban utisak držali su gosti iz Slovacke. Oni su nam objasnili kako možemo da snimamo asteroide, komete i meteore koristeci se ne samo CCD kamerom, vec i digitalnim fotoaparatima i obicnim TV kamerama. Tokom prezentacije upoznali su nas sa svojim radom, udruženjem astrofoto.sk, uspesima, fotografijama koje su nacinili (kao što su fotografije asteroida Beograd, Milankovic i Miškovic), kao i sa opremom koju koriste za svoja posmatranja. Za vreme kampa uspeli su da naprave snimak meteora. Predavanje je bilo na slovackom uz prevod na srpski, a prezentacija je bila na srpskom. Siguran sam da nisam jedini koji se zainteresovao za mala nebeska tela našeg sistema i astrofotografiju posle njihovog predavanja.

Pored ovih predavanja za goste kampa organizovana su nocu posmatranja (osobe koje su ponele teleskope, a koje nisu radile astrofotgrafiju, rado su delili svoje posmatracko iskustvo i znanje sa gostima). Najveca atrakcija od teleksopa bila je teleskop „Godzila“. On je u vlasništvu Radana iz Makedonije i to je teleskop od 16 inca. Cak sam cuo i komentar od jednog kampera da je imao nameru da kupi sebi nov teleskop, ali posle susreta sa „Godzilom“ bio je sav zbunjen i nije znao koji da odabere (cinimi se da je došlo do promene plana kod nabavke teleskopa). Poslednje veceri organizovan je i maraton. Nažalost zbog umora i nervoze nisam prisustvovao ovom dogadaju tako da cete o njemu morati da procitate u nekom drugom izveštaju.

Prof. dr Miroslav Filipovic iz Australije je posetio kamp. Održao je predavanje o astrobiologiji, zapravo više neka vrsta diskusije sa publikom nego predavanje. Na kraju se to predavanje pretvorilo u razgovor o skoro svemu, jer je svojim izlaganjem jako zainteresovao kampere tako da su do duboko u noc ostali da razgovaraju sa njim, što je znacajno poremetilo raspored (koji je vec bio poremecen) i oduzelo publiku drugim predavacima.

Jedina, ali krupna, mana ovom kampu jeste loša organizacija predavanja. Kamperi nisu bili dobro upoznati sa programom predavanja. Programi su inace bili okaceni na lošim pozicijama. Sa predavanjima se kasnilo. Ne znam tacno koji su razlozi, ali jedan od njih je bila vrucina, što je po meni neopravdano jer se zna da je preko leta uvek toplo i vrucina. U subotu po planu predavanja su trebala da pocnu u 11 sati, ali poceli su negde oko pola 7 uvece, što je poremetilo i predavace, ali i publiku. Neka predavanja nisu ni održana. Na primer nije održano predstavljanje astronomskih društava. Najviše mi je žao nisam imao priliku da predstavim najmlade astronomsko društvo u Srbiji koje je zasita ostvarilo dobre uspehe (nije mi želja da se hvalim, a o tome ima i na sajtu AM da se procita). Zatim neka predavanja su odložena tako da su održana baš kasno, kao što su moja predavanja o Ekonofizici i Astronomiji iz fotelje koje sam održao oko 1 sat posle ponoci. Ne kažem da su baš preterano interesantna, ali sam doživo da mi je polovina publike (koje je bilo inace malo, na prste da izbrojiš) spavalo, a cetvrtina je bila nezainteresovana. Čuo sam od starijih i iskusnijih učesnika da je to neki vid tradicije na Letenci. Ipak neke tradicije ne treba održavati.

Veliki broj kampera nije imao priliku da ude u mobilni planetarijum koji je donet. Nažalost ocekivao sam, kao i još neki drugi kamperi da ce ostati barem malo duže (npr. duže od pola dana), ali planetarijum nije ni toliko bio na kampu. Možda je bio samo par sati. To je veliki propust DAS-a čiji je ovaj planetarijum vlasništvo.

Sve u svemu može se reci da je ovogodišnja Letenka bila odlicna. Nadam se da ce i naredna Letenka biti ovako dobra i da ce se konacno prekinuti tradicija sa kašnjenjem predavanja i njihovom lošom organizacijom. Do narednog sutra želim svim astronomima, vedro nebo i zvezdane noci.

Leave a Reply