Miloš Stanković postao član UO DAS

Astronomsko udruženje “Eureka” iz Kruševca i u narednom periodu imaće svog predstavnika kao člana Upravnog odbora najznačajnijeg organa na polju astronomije u Srbiji – Društva astronoma Srbije. Miloš Stanković, predsednik “Eureke” postao je član UO DAS-a. Ovime je još jednom dokazano da astronomi amateri i te kako imaju veliki značaj u nauci, a narčoiti za najstariju među njima. “Eureka” će nastaviti da bude u samom vrhu organizacije i promocije nauke u Srbiji i regionu.

Miloš je prisustvovao prvom sastanku UO Društva astronoma Srbije na kome su razmatrani dalji planovi u cilju popularizacije nauke. Jedan od glavnih problema je nedovoljna zastupljenost astronomije u sistemu obrazovanja. Važno je i napomenuti da je DAS članica Međunarodne astronomske unije dugi niz godina i da projekte koje realizuje imaju veliki značaj i na međunarodnom nivou. Članove društva čine najugledniji profesori na Katedrama za astronomiju Matematičkih fakulteta, profesionalni astronomi sa Astronomske opservatorije u Beogradu i astronomi amateri.

Pre Miloša, u ovoj organizaciji “Eureku” i astronome amatere je predstavljao Zoran Tomić, bivši predsednik udruženja. Nakon održanognprvog sastanka DAS-a, Miloš je uzjavio:

-Moje članstvo u Upravnom odboru Društva astronoma Srbije veoma je važno za “Eureku” jer smo time pokazali da jedna neprofitna organizacija koja je odavno najaktivnija u Srbiji na polju promocije astronomije, održava kontinuitet i sve više napreduje i poboljšava svoje projekte. Ovo je takođe važno i za sam grad Kruševac jer se otvaraju mogućnosti da naš grad posete ugledni profesori i održe predavanja za naše sugrađane. Moj posao je da nastavim tamo gde je Zoran stao i pokušam da promociju nauke podignem na još viši nivo.