Prva predavanja na projektu Onlajn zanimljiva astronomija

Projekat Onlajn zanimljiva astronomija zvanično je krenuo sa realizacijom 1. septembra i trajaće sve do 1. septembra 2021. godine. Projekat ima za cilj da približi astronomiju svim ljubiteljima putem primene interneta i društvenih mreža. Svake nedelje ljubitelji astronomije mogu da očekuju na YouTube kanalu Eureka kutak, ali i na Instagram nalog udruženja prenose zanimljivih događaja iz astronomije i predavanja koja će održati kako članovi udruženja, tako i prijatelji i uvaženi stručnjaci iz sveta astronomije.

Za prvu nedelju održano je uspešno predavanje pod nazivom “Planete Sunčevog sistema”. Predavanje je održao predsednik udruženja Miloš Stanković i prenos je vršen putem YouTube kanala Eureka kutak. U predavanju ljubitelji su saznali zanimljive činjenice o planetama i patuljastim planetama koje čine naš sistem i ovim predavanjem su zakoračili u magični svet astronomije koji će biti predstavljen. Celo predavanje možete pogledati na YouTube kanalu.

Posle predavanja već u subotu posmatrali smo konjunkciju Marsa i Meseca. Tom prilikom Miloš Stanković je putem telefona radio afokalni prenos snimka Meseca i prisutnima objašnjavao sam fenomen konjunkcije. Drago nam je da je na našu adresu stigao i veliki broj fotografija koje su objavljene na insatgram nalogu udruženja, a ovde možete pogledati snimak posmatranja.

Već večeras imaćemo priliku da posmatramo Mesec i uživo prenos možete pratiti na Eureka kutak kanalu od 21 čas.

Projekat je podržao Centar za promociju nauke.