Akcija globalnog fotografisanja Meseca i Venere sa balkona

Večerima unazad na zapadu možemo da uživamo u sjaju Venere koja je najsjajniji objekat vidljiv trenutno na noćnom nebu. Mnoge je zbunjivalo i mnogi su ga mešali sa satelitom, ali ne to je planeta Venera. Pored Venere Mesec je zanimljiv objekat za fotografisanje i posmatranje koji sad ulazi u fazu mladog Meseca i u večeri 26. aprila prividno će biti blizu Venere, slična pozicija kao na fotografiju ispod.

Snimljeno 27 februara u 18:32(JST) u Okayama, Japan

Zbog toga je pokrenuta svetska kampanja fotografisanja ova dva objekta pomoću telefona i fotoaparata nazvana “Lepota bez granica – globalna akcija fotografisanja Venere i Meseca sa balkona”. Cilj je da se uveče 26. aprila prilikom zalaska Sunca, kad se Venera i Mesec budu videli relativno blizu jedan drugog fotografiše telefonom ili fotoaparatom. Objekti su svetli tako da neće biti problema da se snimi sa ovim aparatima. Važno je samo, ako postoji mogućnost fokus na aparatu ili telefonu podesiti na beskonačnost. Fotografiju možete snimiti prema uputstvu koje možete videti ispod.

Kada napravite snimak, a bilo bi poželjno da veličina fajla bude manja od 3 MB, zbog problema sa internetom, istu pošaljite na adresu udruženja eurekakutak@gmail.com sa vašim podacima (ime, prezime, mesto, kamera koja je korišćena i parametri), kao i grupaciji Astronomi bez granica putem sledećeg linka uz popunjavanje formulara. Sve pristigle fotografije biće objavljene.