Čestitka Filipa Čolakovića ispred Akademije Nacionalnog Razvoja

Iskoristio bih ovu priliku da prenesem najiskrenije pozdrave i čestitke u ime Akademije nacionalnog razvoja slavljenicima i svim prisutnima.

Veoma mi je žao što nisam u prilici da lično prisustvujem na ovoj važnoj proslavi AU Eureke, proslavi svih njenin članova, rukovodstva i prijatelja Udruzenja. Značajnom dokazu da se predanim radom, dobrom idejom, pozitivnom energijom i odličnim timom mogu postići održivi i dugotrajni rezultati i dostignuća u oblasti amaterske nauke koji podstiču i druge da prate korake AU Eureka.

Velika mi je cast što imam priliku da aktivno sarađujem sa Eurekom, sa gospodinom Tomićem i svima vama u udruženju koji svakog dana, kroz svaki novi dogadjaj i projekat doprinosite afirmaciji, promociji nauke i vrednostima zasnovanih na obrazovanju.

Realizcija aktivnosti u ovoj oblasti nesumljivo doprinosi promociji astronomije među najširom populacijom i omogućava, kroz specijalne i obrazovne programe koje Eureka sprovodi, da opšta javnost doprinese nauci kroz obradu posmatračkih podataka prikupljenih globalnim posmatračkim kampanjama. Među plodovima tog rada su i otkrića asteroida, sprovođenje značajnih međunarodnih naučnih programa u saradnji sa međunarodnim organizacijama na teritoriji Republike Srbije.

Astronomija je jedna od retkih nauka u kojoj udruženja amatera, entuzijasta, skromnim sredstvima mogu postići veoma značajne naučne rezultate, a Eureka je poslednjih 10 godina jedan od najsvetlijih primera na Balkanu da nebo nije granica već da se nebo lako može približiti javnosti. 

Siguran sam da ćete postići sve zacrtane ciljeve i želje, nadam se da ćete uvek imati pravu podršku za sve aktivnosti i planove.
U Akademiji se uvek radujemo saradnji sa vama i vašim rezultatima.

Još jednom želim vam srećan deseti rođendan!
Srećno i svaka čast!

Hvala!

Filip Čolaković