Posmatrali smo delimično pomračenje Meseca

Dugo smo se pripremali da organizujemo posmatranje ovog fenomena koji je poslednje delimično pomračenje Meseca u ovoj godini. Oblaci nam nisu dozvolili da ovaj fenomen ispratimo kako treba, ali ipak je naš član Vladimir Miletić uspeo da snimi pomoću teleskopa SW 150/750 i Alfon 7 telefonom završnicu pomračenja pa imamo uspomene i od ovog astronomskog fenomena. Oko 30ak sugrđana je sa nama provelo fantastično veče posmatrajući Mesec pre nego je počelo pomračenje i po koji put pomračenje kroz oblake.

Hvala svima koji su veče proveli sa nama u razgovoru. Ipak smo nekoliko puta uspeli da posmatramo i slikamo Mesec, a i kroz oblake da vidimo pomračenje. Nadamo se velikom broju ljudi i na predavanju u petak.

Ova aktivnost je sastavni deo projekta Astronomski kamp “Jastrebac 2019” koji se realizuje u okviru Lokalnog akcionog plana za malde grada Kruševca, uz finansijsku podršku grada Kruševca i podršku Kancelarije za mlade, Turističke organizacije grada Kruševca i Centra za stručno usavršavanje.

Fotografije sa aktivnosti možete videti u albumu.